Znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko s testi delovanja imunskega sistema dokazali biološko starost človeka.

Na Japonskem so preučevali, ali bi lahko bile s starostjo povezane spremembe imunskega sistema razlog za razliko v povprečni življenjski dobi med ženskami in moškimi. Raziskava je zajela 356 zdravih moških in žensk v starosti od 20 do 90 let.

Merili so število belih krvničk in molekul, imenovanih citokini, ki v interakciji s celicami imunskega sistema uravnavajo odziv telesa na bolezni.

Pri obeh spolih se je število belih krvničk s starostjo zniževalo, kar pa je bilo znano že iz predhodnih študij.

A natančnejši pregled je pokazal razlike med moškimi in ženskami glede dveh ključnih komponent imunskega sistema, T celic, ki telo ščitijo pred okužbami, in B celic, ki izločajo protitelesa.

Stopnja propadanja T in B limfocitov je bila pri moških hitrejša, prav tako kot tudi stopnja propadanja dveh vrst citokinov.

S starostjo pa narašča število dveh specifičnih vrst imunskih celic, ki imajo nalogo napadati vsiljivce. Gre za CD4 T celice oziroma celice pomagalke ter naravne celice ubijalke, katerih število pa pri ženskah narašča hitreje kot pri moških.

»S starostjo povezane spremembe različnih parametrov imunskega sistema se med ženskami in moškimi razlikujejo. Naša odkritja kažejo, da je počasnejši upad parametrov pri ženskah skladen z dejstvom, da ženske živijo dlje kot moški,« je povedal eden od znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, Kacuiku Hirokava.