Gala predstava s Kanado je bila dovolj za veliko točko.

Res je. Že pred prvenstvom smo napovedovali, da bomo vsaj enega od svetovnih velikanov ujeli na levi nogi. Na žalost se nikdar ni izšlo za zmago po rednem delu tekme, žal pa nam za obstanek ne bi pomagale niti tri točke s Kanado.

Kako je bilo igrati s takšno velesilo, kot je Kanada?

Ko smo se leta 2008 zadnjič pomerili v Halifaxu, smo jih vsi gledali z velikimi očmi. Malo smo bili prestrašeni, zdaj pa smo skušali igrati. Takoj se je videlo, da smo pripravljeni na igro. Na koncu je malo zmanjkalo za senzacijo, smo pa pokazali, da smo v zadnjih letih naredili velik korak naprej in da se lahko enakovredno kosamo tudi z najmočnejšimi.

Prav neverjetno je, da ste po všečni igri izpadli iz elite.

V teh dneh smo se s fanti veliko pogovarjali. Nikdar ne veš, ali bi bilo morda celo bolje začeti prvenstvo proti velikanom, da bi v odločilni del prvenstva krenili v prestavi više. A to so zdaj zgolj izgovori, ki nimajo nobenega pomena. Treba je gledati naprej, se pa nimamo česa bati. Lahko smo pozitivni. Če bomo stoodstotni, kot smo bili v Vojensu, bomo lahko tudi v prihodnje igrali z vsemi.

Zakaj ni šlo na uvodnih treh ključnih tekmah?

Vsi se strinjamo, da nismo bili na isti ravni kot v olimpijskih kvalifikacijah. Lahko najdemo nešteto izgovorov, a nam nič ne pomagajo. Prespati bo treba nekaj noči in analizirati. Turnir je bil naporen, a se je hitro odvijal. Morda je nekaj tudi na tem, da so bile priprave zelo dolge in da nismo bili v tekmovalnem ritmu.

Govorite o premalo odigranih pripravljalnih tekmah?

Ni jih bilo premalo, morda bi lahko igrali proti kakšnemu boljšemu nasprotniku. A vemo, da na jakostni lestvici nismo najvišje, zato je med pripravami težko igrati z uglednejšimi tekmeci. Zadovoljiti se moramo s tem, kar imamo. Je pa tako, da prav nihče v reprezentanci ne beži od odgovornosti. V ključnih trenutkih bi morali biti bolj osredotočeni. Če bi se nam vse izšlo, bi danes govorili o obstanku med elito.

Zanimivo, da je iz elite izpadla tudi Avstrija, prav tako olimpijska udeleženka.

To samo kaže, da je hokej postal bolj globalen šport kot nekoč. Nekatere reprezentance so vse bliže velesilam. Vsako leto bo manj prostora za spodrsljaje.

V Sočiju boste v popolni postavi. Boste napadli zmago?

Zagotovo. Potrebovali bomo odločen start na prvi tekmi z Rusijo. O nobeni olimpijski ekipi ni treba izgubljati besed. Dokazali smo, da lahko storimo marsikaj. Ko bo vse na svojem mestu, bomo tudi mi pripravljeni na revanšo za tisto, kar smo tukaj izpustili iz rok.

Vam bo kaj prijal počitek po dolgi sezoni?

Res komaj čakam, da pridem domov in se posvetim družini. Se-zona je trajala dolgih devet mesecev, zato me zdaj zagotovo čakajo lepi dnevi. mag