Februar 2012: župan Franc Kangler je še trdno v svojem županskem sedlu, projekt Evropske prestolnice kulture se je šele začel, zimska univerzijada pa je doživela brodolom. Vendar se Kangler ni nasitil veleprojektov in je že pripravljal novega – Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 (EPM). Uradni predlog proračuna tega prestolovanja je bil tedaj težak vrtoglavih 11,3 milijona evrov, od tega je Kangler pričakoval najmanj 3,5 milijona evrov državne pomoči.

Denar zagotovili zgolj na papirju

Maj 2013: projekt Evropska prestolnica mladih je po štirih mesecih programa, ki niti v Mariboru ni kaj prida odmeval, do nadaljnjega zamrznjen. Tako je odločil novi župan Andrej Fištravec. Razlog: nedorečena finančna konstrukcija. Ta se je sicer že v lanskem letu občutno streznila in ni sledila Kanglerjevim prvotnim ambicijam.

Snovalcem programa, v katerega so pritegnili več kot 100 mladinskih organizacij, je občina v začetku leta zagotovila 1,25 milijona evrov. A tudi to zgolj na papirju. Približno 732.000 evrov naj bi namreč steklo iz evropskih skladov, 150.000 evrov pa naj bi dobili z dotacijami. Tega denarja pa ni na občinskem računu.

Projekt je slabo načrtovan in predimenzioniran, je zato ocenil Fištravec in še navrgel informacijo, da je v pisarni EPM več ljudi zadolženih za stike z javnostmi kot v njegovem kabinetu, ne nazadnje pa je sporna (in že ukinjena) sistematizacija predvidevala kar 11 delovnih mest v pisarni EPM. Vodila jo je Sara Sorger in je imela skupno osem zaposlenih. Fištravec je pisarno ukinil in dejavnosti vrnil v sestavo občinskega urada za kulturo in mladino.

Domačijskosti pod okriljem mične podžupanje

V pisarni EPM se je, kot kaže, poslovalo izrazito domačijsko, številni projekti so bili dodeljeni mimo razpisov in po očitnih klientelističnih navezavah. Vse to je potekalo pod okriljem 26-letne Kanglerjeve podžupanje Astrid Bah. Mična Mariborčanka je na občini pokrivala področje mladine, projekt EPM pa je bil neposredno dodeljen njej.

Gregor Kosi, županov svetovalec za družbene dejavnosti, se zdaj prebija skozi to prestolniško godljo. »Šele zdaj se nam zlagoma sestavlja slika, saj začenjamo dobivati račune za naročene storitve, med drugim za zakup medijskega prostora v zelo visokih zneskih,« razkriva Kosi. Na službene poti so ljudje iz pisarne EPM odhajali brez naročilnic, naročevali rezervacije hotelov, nekateri honorarni sodelavci pa so prek študentskih napotnic delali tudi več kot 16 ur na dan, čeprav je dopusten največ osemurni delavnik. »Gotovo bomo od odgovornih zahtevali odgovornost za ugotovljene nepravilnosti,« napoveduje Kosi.

Po njegovi oceni so se odgovorni zavedali, da finančna konstrukcija ni pokrita, a so kljub temu sklepali pogodbe. »To je bilo kot na igrišču,« je ogorčen Kosi. »Najbolj problematično je spoznanje, da večina projektov EPM govori o odgovornosti mladih in o aktivnem državljanstvu. Tisti mladi državljani, ki so bili odgovorni za EPM, pa so delali v popolnem nasprotju s temi načeli.«

Danes sestanek s producenti

Naziv EPM podeljuje Evropski mladinski forum. Lani je ta dogodek izpeljalo portugalsko mesto Braga. Mariborski projekt naj bi izvedel skupno 52 programov, med drugim s področja neformalnega izobraževanja, medgeneracijskega sodelovanja, kulturnega ustvarjanja, večanja zaposljivosti in zaposlenosti mladih. Za izvedbo bi morala občina zdaj zagotoviti najmanj 800.000 evrov, kar naj bi se zgodilo z rebalansom proračuna. Ker se to še ni zgodilo, so producenti razumljivo nestrpni in čakajo na razplet. Več o tem, kaj jim namerava občina ponuditi, bodo izvedeli na današnjem sestanku. Po besedah Kosija jim bodo predlagali novelacijo projektov in posledično znižanje že dogovorjenih zneskov.

In kaj bodo mladi imeli od Evropske prestolnice mladih? Kosi se nasmehne, namesto njega pa nam je odgovoril svetovalec župana Goran Rajić: »Če je kdo mladim obljubljal, da se jim bodo z evropsko prestolnico mladih odprle nove možnosti, jih je zavajal. Naziv evropska prestolnica ne pomeni nič, noben izmed tovrstnih projektov nima pričakovanih učinkov. Na tak način se ne dela perspektiv.«