Za poseg se je Joliejeva odločila, ko so ji zdravniki povedali, da ima mutacijo gena BRCA1, ki zelo poveča tveganje, da zboli za rakom.

»Zdravniki so ocenili, da je tveganje, da zbolim za rakom dojk, 87-odstotno, da zbolim za rakom jajčnikov, pa 50-odstotno. Ko sem spoznala, da je to moja realnost, sem se odločila, da bom delovala proaktivno in zmanjšala to tveganje, kolikor le lahko. Zato sem se odločila za preventivno dvojno mastektomijo,« je zapisala v pismu, ki ga je naslovila Moja zdravstvena odločitev. K odločitvi Joliejeve je pripomoglo dejstvo, da je za rakom jajčnikov umrla njena mama, in sicer v starosti 56 let, potem ko se je skoraj deset let borila s to boleznijo. Angelino Jolie, ki je stara 37 let, so operirali v bolnišnici Pink Lotus Breast Center v Kaliforniji, zdravljenje pa je končala 27. aprila. V pismu je natančno opisala, kako je potekalo trimesečno zdravljenje, ki je ob odstranitvi tkiva dojk vključevalo tudi rekonstrukcijo dojk z vstavitvijo prsnih vsadkov.

»To pišem zato, da bi drugim ženskam povedala, da odločitev za tak poseg ni lahka. A sem zelo vesela, da sem se tako odločila, saj se je z njim tveganje, da zbolim za rakom dojk, zmanjšalo na manj kot pet odstotkov,« je zapisala. Želi, da bi bilo ženskam, ki živijo pod senco raka v družini, omogočeno genetsko testiranje, in če to potrdi visoko obremenjenost za raka dojk ali jajčnikov, naj vedo, da imajo na voljo več možnosti. O njih naj se pozanimajo pri zdravnikih in na osnovi teh informacij sprejmejo odločitev, ki bo za njih najboljša. Joliejeva, ki ima s partnerjem Bradom Pittom šest otrok, tri biološke in tri posvojene, je imela v prvi vrsti pred očmi svoje otroke: »Zdaj jim lahko povem, da se jim ni treba bati, da bodo izgubili mamo zaradi raka dojk.«

Osebno se zaradi svoje odločitve ne počuti nič manj žensko. Počuti pa se močnejšo, ker je naredila ta korak, ki v nobenem pogledu ne zmanjšuje njene ženskosti. Srečna je, da ima ob sebi partnerja, ki jo podpira. Moškim, ki imajo ženo ali dekle, ki gre skozi isto izkušnjo, kot je šla sama, sporoča, da so zelo pomemben del v procesu okrevanja. Njo in Brada Pitta je ta izkušnja še zbližala, je zapisala.

»Življenje prinese mnogo izzivov. Tisti, s katerimi se lahko spopademo, nas ne smejo preplašiti,« je še zapisala Angelina Jolie.

Genetsko svetovanje in testiranje v primeru raka pri nas opravljajo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V ambulanto za onkološko genetsko svetovanje napotijo bolnike iz družin, kjer se rak pojavlja bolj pogosto. Najprej na podlagi podrobne analize rodovnika ugotovijo, ali obstaja dovolj visoka verjetnost, da je za pogostejše zbolevanje za rakom v družini lahko kriva mutacija genov. Ko to potrdijo, svetujejo genetsko testiranje, sta pojasnila mag. Mateja Krajc iz ambulante za onkološko genetsko svetovanje in dr. Srdjan Novaković z oddelka za molekularno biologijo na Onkološkem inštitutu. Dedni rak dojk sicer predstavlja manjši delež teh obolenj, okoli 5 odstotkov vseh rakov dojk. Ljudje, ki so nosilci mutacij genov BRCA1 in BRCA2, v spolnih celicah prenašajo te mutacije v naslednjo generacijo in zbolijo za rakom dojk bistveno prej kot ljudje, ki teh mutacij nimajo.

Rezultati testiranja pokažejo, kako veliko je tveganje, da bo posameznik zbolel za rakom; na njihovi osnovi pripravijo priporočila za preventivne ukrepe oziroma program kontrol, s katerimi pri posamezniku spremljajo, ali se je bolezen pojavila. Ponudijo lahko tudi možnost preventivne odstranitve tkiva dojk in jajčnikov. Pri odstranitvi tkiva dojk se lahko ženske odločijo za sočasno rekonstrukcijo dojk.

»Če se ženska odloči za preventivno odstranitev tkiva dojk, s tem zmanjša ogroženost oziroma verjetnost, da zboli za rakom dojk,« pojasnjujeta Krajčeva in Novaković. Odločitev za tako radikalen poseg seveda ni enostavna. Ženske, ki imajo slabo izkušnjo z boleznijo v družini, želijo poseg opraviti takoj, druge pa tehtajo dlje časa. Preventivno odstranitev jajčnikov svetujejo po koncu rodne dobe, to je po 40. letu starosti. Od leta 1999 se je med ženskami, ki so nosilke genov BRCA in niso zbolele za rakom, 33 žensk odločilo za preventivno odstranitev jajčnikov, pet za preventivno odstranitev tkiva dojk, 11 žensk pa za oboje, odstranitev tkiva dojk in jajčnikov.

V Sloveniji je v letu 2009 za rakom dojk zbolelo 1128 žensk, umrlo pa jih je 434.