Direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Uršula Cetinski poudarja, da je festival Prelet, ki je leta 2007 nastal pod streho taistega gledališča, zanimiv tako za domačo publiko, saj omogoča ogled med sezono zamujenih predstav, kot tudi tuje občinstvo, kajti vse predstave so bodisi uprizorjene v angleščini ali opremljene z nadnapisi. Da se je festival uveljavil tudi že mednarodno, priča dejstvo, da ga promovira kar nekaj medijev iz bližnjih tujih držav.

Tokrat bo program v dobrem tednu dni postregel z devetnajstimi uprizoritvami, med katerimi bodo posebno pozornost dobile tri kabaretno obarvane premiere; eno bo prispevalo SMG, preostali dve Gledališče Glej. Slednjega so ustanovitelji Preleta lansko leto povabili k sodelovanju, ker menijo, da gledališči povezujejo »podobno razmišljanje o umetnosti in njeni družbeni vlogi, pa tudi nenehna prizadevanja za razpiranje in širjenje meja umetnosti«.

»Umetniško stičišče različnih pogledov, idej, predvsem pa dobrega gledališča,« kakor je Prelet označila Uršula Cetinski, bo v ospredje tokrat potisnilo žanr kabareta, ki povezuje erotičnost in družbeno kritičnost ter v gledališče vnaša obilico glasbe. Tako bo tudi uvodno festivalsko besedo dobil avtorski kabaretni projekt Maruše Geymayer - OblakTri prste pod popkom, ki se naslanja na erotično slovensko ljudsko poezijo in je primeren zgolj za polnoletne gledalce.

Občinstvo bo v okviru festivala prav tako lahko prvič videlo politično-satirično predstavo Janezov pasijonMarka Bratuša, ki se je sam podpisal tudi pod režijsko delo. Ta v pasijonski maniri spremlja tostransko življenje izmišljenega slovenskega politika od otroštva do razsvetljenja. Drugo premiero pa je Gledališče Glej zaupalo rezidenčni skupini G-Fart, ki bo pod režijsko taktirko Simona Belaka ob zaključku festivala uprizorila predstavo Kabare Kurac: Ropotarnica, ki na prehodu med spomini in pravljicami obljublja veliko petja in drame.

Sicer si bo na odru Preleta mogoče ogledati še kopico drugih predstav, ki so zaznamovale zadnje sezone dveh omenjenih gledališč. Izpostaviti velja denimo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića, Amado Mio Piera Paola Pasolinija in v režiji Ivana Peternelja ali Razrednega sovražnika Boruta Šeparovića.

Nekaj za pokušino

Prelet pa bo ponudil še eno, nekoliko drugačno premiero, kajti na prvi junijski dan bo pred občinstvo prvič stopil novi bend Slovenskega mladinskega gledališča, ki bo deloval pod imenom Mladinsko Orchestra. Idejo o ponovni obuditvi takšne zasedbe, ki je pred desetletji v tem gledališču že delovala, je privlekel na dan član igralskega ansambla Uroš Maček, sicer tudi klarinetist.

Bend, ki za zdaj šteje ducat članov, delujočih na različnih področjih v teatru, bo po besedah pomočnika direktorice SMG Tiborja Miheliča Syeda pod festivalsko streho ponudil le nekaj pesmi iz različnih predstav za pokušino, medtem ko namerava v prihodnje svoj repertoar vseskozi širiti.