Kranj. Pregovor, da vrana varni ne izkljuje oči, še kako velja v kranjski redarski službi. Mestni redarji namreč vsak dan pogledajo proč, ko vidijo dneve in dneve parkirano vozilo svojega kolega, sicer mestnega inšpektorja. V najbolj prometni ulici, kjer izdajo največ kazni, je bilo njegovo vozilo brez lističa o parkirnini ves čas Dnevnikovega spremljanja od 7. do 13. aprila. Pa čeprav po podatkih redarstva in tudi našega opazovanja redarji na tej ulici vsaj dvakrat na dan kaznujejo voznike nepravilno parkiranih vozil. Mestni redarji so sicer na tem območju lani izdali rekordni 402 kazni. Pretekli teden so oglobili 12 voznikov, štiri vozila so odpeljali s pajkom.

Vsak dan dvakrat mimo

Na ravnanje mestnih redarjev in na vozilo inšpektorja (ime in priimek hranimo v redakciji) nas je opozoril občan in stekla je Dnevnikova akcija, v kateri smo vozilo fotografirali med delovnim časom mestnega uradnika vsak dan ob različnih urah. Bistvo naše akcije je bilo v tem, da smo vedno pogledali, ali je vozilo morda opremljeno s parkirnim lističem. Niti enkrat samkrat lističa ni bilo, vozilo pa je bilo domala na istem mestu pred restavracijo hitre prehrane vsak dan od približno osme do približno pol četrte ure popoldne.

Kot je zatrdil vodja medobčinskega inšpektorata Robert Zadnik, gredo redarji po tej ulici vsak dvakrat na dan. Da bi se torej vozilo izognilo kazni, je praktično nemogoče. Povrhu pa je stalo vsak dan dobesedno na istem mestu in redarji so se mirno sprehajali mimo.

Mestni inšpektor in bivši vodja mestnega redarstva ima torej lučaj od pisarne »ekskluzivni« parkirni prostor. Po podatkih letnega poročila so redarji sicer lani izdali za 300.000 evrov kazni za napačno parkiranje in prehitro vožnjo.

Dnevniku listek, inšpektorju zamah z roko

Očitno dobro obveščen občan nam je zatrdil, da inšpektor na omenjenem prostoru parkira avtomobil vsak dan že več mesecev in nikoli ne dobi globe. Tak podatek je težko verjeten, zato smo ga preverjali na licu mesta. Sprva z nekajdnevnim opazovanjem, nato pa smo Dnevnikovo službeno vozilo parkirali v ponedeljek ob 15. uri le dva parkirna prostora stran od inšpektorjevega in namenoma nismo plačali parkirnine.

Malo po 15. uri sta se prikazala mestna redarja in opravila obhod mimo parkiranih vozil. Pozornost je pritegnilo Dnevnikovo vozilo brez oznake časa parkiranja (avtomat je nekaj deset metrov proč). Eden od redarjev se je vrgel v papirnati posel pisanja globe, nato je naše vozilo še fotografiral – mi pa njega, kako piše kazen...

Drugi redar je šel zelo nazorno mimo vozila svojega sodelavca, inšpektorja, bivšega šefa. Malo se je zapletel v klepet z obiskovalci restavracije in čakal na sodelavca, da opravi »umazan posel« kaznovanja nepravilno parkiranih vozil. Ko je slednji napravil krog tudi okoli vozila inšpektorja, mu je prvi redar nekaj pomignil in rekel nekaj besed. Nato sta ležerno, v slogu nespornih kraljev situacije, odšla novim delovnim zmagam naproti.

Jasno je, da sta bili v tistem trenutku vozili obeh kršiteljev v popolnoma enakem položaju: zasedali sta parkirni prostor v modri coni, kjer je čas parkiranja treba označiti in tudi plačati. Dnevnikovo vozilo sta kaznovala brez pomisleka, prav tako brez pomisleka pa sta šla mimo inšpektorjevega vozila.

Inšpektor se odpelje

Da bi bila slika celotne akcije jasna, je manjkal glavni igralec. Ta se je prikazal nekaj minut po odhodu redarjev. Inšpektor je mirno prišel do vozila, sedel vanj in se odpeljal. Kot verjetno vsak dan. In zanesljivo tako kot zadnje dni, ko smo njegovo vozilo v naši akciji spremljali vsako dopoldne in ga v dokaz tudi fotografirali.

V središču Kranja velja sistem plačljivega parkiranja, občani pa imajo možnost, da eno uro parkirajo brezplačno. Parkiranje vsak dan po nekaj ur pa seveda stane, a očitno ne za vsakega. Zato lahko ugotovimo, da so inšpektor in mestni redarji dolžni v mestni proračun najmanj 600 evrov. Kako smo prišli do tega izračuna? Na svoji goli koži: dobili smo globo za 50 evrov za napačno parkiranje. Ker po pisni izjavi njihovega šefa najmanj dvakrat napravijo obhod mimo »zaščitenega vozila«, to pomeni najmanj 100 evrov na dan oziroma 600 v času naše akcije.

Toliko bi plačal vsak navaden, običajen občan. Za pojasnila glede naših opazovanj smo prosili tudi vodjo medobčinskega inšpektorata Ro-berta Zadnika, ki pa včeraj ni bil dosegljiv, tako da na odgovore še čakamo.