So to značilnosti, ki določajo dobrega kuharja? To so lastnosti, ki ločijo povprečnega, morda celo dobrega od izjemnega kuharja. Radovednost je tista, ki žene k raziskovanju in zato napredku. Ni ponavljanja, lahko je samo novo.

Z Lorenzem sem končala prvo serijo večerij v sklopu projekta Umetnost revne kuhinje. Bil je večer spoznanja, kako pomembni so talent, strast in predanost. Množica skupaj postavljenih okusov, ki bi lahko bila tako na oko prava zmešnjava za brbončice, je v ustih priredila ognjemet, ki se je združil v celoto. Lorenzu hvala, ker vem, kako navdušeni so bili gostje te zadnje večerje, in ker sem z njim dobila potrditev, da moramo projekt nadaljevati. Vsem dvomljivcem navkljub.

Od nedeljske izkušnje z lepim dečkom bom na mlade ljudi v moji ekipi nehote gledala povsem drugače. Zmorete več, ker ste tako mladi. Potrebujete ideale, cilj, brez njih boste ostali povprečni, morda največ dobri kuharji.

Who's the chef? Kdo je kuhar? Rene Redzepi. Vsega 35 let, iz danskega Koebenhavna. Njegova kuhinja je popolna interpretacija danske kulture in življenja. V poljski divjini sem z Renejem preživela teden dni, zato verjemite zapisanemu.

Lep, deški, skoraj otroški obraz. Njegov nastop pred ljudmi je resen in prepričljiv. Je prijeten in celo vesolje drugačen od nadutih zvezdniških kuharjev. Tekoča angleščina. Dober opazovalec. Izjemno zrelo razmišljanje in morda najbolj pomembno: talentiran, radoveden, strasten in pameten.

Vidite enačbo?