A mestni veljaki z županom Zoranom Jankovićem na čelu kljub občutnemu povišanju cene niso želeli odstopiti od namere, da dvorano prenovijo pred evropskim prvenstvom v košarki, čeprav so jim svetniki polagali na dušo, da bi v času današnje finančne krize veljajo počakati s tako velikim projektom. Svetnica Meta Vesel Valentinčič se je celo spraševala, ali nima občina v časih stiske kakšnih drugih prioritet, za katere bi lahko porabila te milijone, v dvorani Tivoli pa bi za potrebe prvenstva uredila le najbolj nujno in se temeljite prenove lotila v boljših časih.

To zelo pomembno vprašanje je ostalo brez zadovoljivega odgovora. Namesto tega smo v gradivih mestne občine prebirali izgovore, da je takojšnja celovita obnova dvorane nujno potrebna, da bo ustrezala zahtevam Fibe. Prebirali smo grožnje, češ da če občina ne bo prenovila dvorane, v kateri bodo tekme odigrali Ukrajina, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Izrael in Belgija, bo morala Slovenija morda odpovedati celotno prvenstvo. Prebirali smo svarila, da bi odpoved prvenstva škodovala ugledu Slovenije in prestolnice ter da bi bili prikrajšani za milijone, ki naj bi se v državni in mestni proračun natekli na račun navijačev, ki bi iz vseh koncev Evrope kapljali v Slovenijo spremljat košarkarske dvoboje.

Ob vsem tem pa so na mestni občini pozabili omeniti, da ni bila Fiba tista, ki je zahtevala rotacijo male dvorane, stezo za curling in prostore za fitnes v Hali Tivoli. Fiba je zahtevala le, da dvorana ustreza določenim standardom, za vse preostale pridobitve pa ji je bilo verjetno toliko mar kot za lanski sneg.

To je kristalno jasno šele zdaj, ko je Zir sklenil, da se ne želi spuščati v projekt, ki ga ne more dokončati pravočasno. Janković je zdaj obrnil ploščo, govori o načrtu B in kar naenkrat ni več treba zapraviti več kot devet milijonov. Kar naenkrat bodo Francozi, Nemci, Ukrajinci in druge reprezentance iz skupine A lahko na koše metali tudi v dvorani, ki ji bo občina namesto silno želene »plastične operacije« privoščila le šminko, katere cena za zdaj še ni znana. A glede na napovedi župana Jankovića, da bodo prenovili le najnujnejše, se lahko zgodi, da bodo Halo Tivoli za prvenstvo spravili v red z manj kot milijonom evrov. Kar je, mimogrede, za kozmetiko še vedno veliko denarja.

V ozadju vseh prizadevanj za totalno prenovo ljubljanske dvorane Tivoli je bila očitno želja po evropskem denarju, s katerim je država mestni občini Ljubljana kot eni izmed gostiteljic evropskega prvenstva pomahala konec lanskega leta. Zaradi tega prispevka bi morala občina za obnovo iz mestnega proračuna vzeti 1,2 milijona evrov manj, zato je pričakovano pograbila priložnost.

Prizadevanje občine, da končno temeljito uredi Halo Tivoli in da si investicijo olajša z evropskimi sredstvi, je vsekakor pohvalno, vendar ne za vsako ceno in predvsem ne z zavajanjem ali neutemeljenimi grožnjami. Konec koncev gledalci vstopnic ne bo kupovali zaradi temeljito prenovljene športne dvorane, temveč zaradi ljubezni do košarke in podpore tekmovalcem.