Na nasprotni strani med balkanskimi borzami pa je ljubljanska borza, ki od začetka leta izkazuje 2,5-odstotni padec, in to kljub dobremu začetku v januarju, ko je bila prvi teden celo med najdonosnejšimi borzami na svetu. Dejansko je naša borza edina na Balkanu, ki je od začetka leta v negativnem območju. Padanje se je začelo v januarju in ciprska kriza ga je le še dodatno pospešila. Ob ponovni obljubi privatizacije se je trend sicer obrnil, vendar je bilo to le kratkega diha.

Takoj za atensko borzo je po rasti sledila istanbulska borza s 15-odstotno rastjo. Na tretjem mestu je po rasti v letošnjem letu zagrebška borza, njen indeks CROBEX je pridobil dobrih deset odstotkov. Lahko bi rekli, da tečaji na zagrebški borzi v primerjavi z drugimi balkanskimi borzami najmanj nihajo. Presenetljivo je tudi to, da jih ciprska kriza skoraj ni oplazila, le v zadnjem obdobju nekoliko izgubljajo elan. Investitorji veliko pričakujejo od vstopa Hrvaške v EU, čeprav je vsem jasno, da ima tudi naša južna soseda kar nekaj makroekonomskih težav. Verjetno so prav te razlog, zakaj delnice ne pridobijo še več.

Svetla točka delnic ljubljanske borze, vključenih v SBITOP, je dividendna donosnost v višini dobrih štirih odstotkov, kar je ena izmed višjih dividendnih donosnosti v regiji. Prekašajo jih le romunske delnice, ki imajo v povprečju 4,9-odstotno dividendo, vse druge delnice iz regije so daleč zadaj.

Ob primerjavi atenske in ljubljanske borze se lahko razbere več spoznanj. Najprej se iz gibanja tečajev lahko izlušči velika nestabilnost delniških tečajev. Značilna so velika nihanja v obe smeri, in to v kratkem časovnem obdobju. Nadaljnje se lahko vidi, da je atenska borza dosegla dno, ko je kazalo, da bo šla Grčija v nenadzorovani stečaj maja lani. Z dosegom dogovora o delnem odpisu dolgov in predvsem s trdimi zavezami o varčevanju in privatizaciji je začela njihova borza krepko pridobivati. Investitorji so začeli ponovno pridobivati zaupanje, borza pa je od dna več kot podvojila vrednost svojega indeksa. Podobni koraki bi naši borzi definitivno koristili.