Jugorje. Da so Belokranjci odprti, gostoljubni ljudje in da je onkraj, na sončni strani Gorjancev svet bolj vesel in sproščen, je znano domala vsakemu Slovencu. A Belokranjci ne bi bili Belokranjci, če se tu in tam ne bi domislili kakšne hudomušne pogruntavščine. Tako bodo odslej obiskovalci, ko se bodo pripeljali čez Gorjance, vstopili na Svobodno belokranjsko ozemlje. Na vstopni točki na Jugorju, v gostilni Petra Badovinca, bosta najavljene skupine pričakala carinika, opravila »pregled«, ocenila barvo nosu in izmerila obseg pasu, ter jim v »pasoš« vtisnila žig.

»Turizem se začne in konča z nasmehom,« pravi eden od snovalcev ideje, oblikovalec in karikaturist Branko Babič. »Naš namen je ljudi že takoj ob vstopu v Belo krajino spraviti v dobro voljo,« dodaja »carinik«, pisatelj in humorist Toni Gašperič. Lastniki »pasošev« bodo deležni ugodnosti v gostinskih lokalih, kmečkem turizmu, pri izdelovalci izdelkov domače obrti, skratka pri tistih ponudnikih, ki se bodo vključili v projekt.

Snovalci ideje želijo tako povezati različne turistične ponudnike v vseh treh belokranjskih občinah in hkrati v pokrajino ob Kolpi privabiti morda še kakšnega gosta več. »Belokranjci smo znani po dobrih vinih in kulinariki. Gostje radi zahajajo k nam. Ko bi jih morali zadržati dva ali tri dni, pa imamo že težave. Zato upam, da bo projekt pripomogel k temu,« razmišlja metliški župan Darko Zevnik.

»V manj kot mesecu dni smo na Jugorju oddali že več kot 400 'pasošev',« pravi Badovinac. »Za zdaj dajemo žig le na Jugorju. Upamo, da bodo kmalu pristopili še drugi ponudniki. Ljudje se že vračajo, kajti vsak, ki bo napolnil 'pasoš' z žigi, bo nagrajen z belokranjskim goldinarjem in morda še s kakšno drugo nagrado.« Za »pasoš« je treba odšteti šest evrov, zraven pa gost prejme še »vinojeto«. Gašperič v svojem šaljivem slogu obljublja, da bo prav prišla tudi v tunelu pod Gorjanci, »ki bo zgrajen leta 2042«. ds