Prince Charles zaprl svojo trgovino z zelenjavo

Pred osmimi leti je princ Charles v bližini svoje posesti Highgrove na jugozahodu Anglije odprl trgovino The Veg Shed, v kateri so prodajali organsko zelenjavo z njegovih posesti. Zaslovela je po tem, da je bilo sadje in zelenjava, ki je bila naprodaj, daleč od lepotnih standardov supermarketov, a toliko bolj okusna. Toda kriza je prizadela tudi prestolonaslednika. Ker so njegovi pridelki občutno dražji kot v drugih trgovinah, je upadlo število kupcev in trgovina ni več prinašala dobička. Zato se je odločil, da jo zapre. Na veliko žalost ljubiteljev kraljeve organske hrane tako sedaj prinčeve zelenjave ne bo več mogoče kupovati.

Hrvati bodo tudi ob prošek

Hrvaška bo z vstopom v Evropsko unijo imela precej težav tudi s poimenovanjem svojega vina prošek. EU je namreč odločila, da ga ne smejo več uporabljati, saj je poimenovanje preveč podobno italijanskemu prosecco. Pa čeprav vini nimata prav nič skupnega. Hrvaški prošek je sladko vino, italijanski prosecco, značilen za Furlanijo, pa peneče. Prosecco je v EU namreč že zaščiten kot izdelek z geografskim izvorom, zato Hrvati prošeka ne bodo mogli prodajati s tem imenom znotraj EU, vključno s Hrvaško. Pomagali niso niti protesti hrvaških vinogradnikov, češ da Hrvati prošek delajo že 2000 let in da je precej starejše vino kot italijanski prosecco. Dalmatinci trdijo, da je za njih, če jim vzamejo prošek, tako kot da bi jim vzeli morje. A Evropa je neizprosna.

Sladoled predrag za turiste

To, da turisti plačujejo več kot domačini, je splošno znano. Med prvomajskimi počitnicami pa se je zgodilo, da so štirje britanski turisti za štiri sladolede v Rimu plačali 64 evrov. Ne, ni šlo za sadne kupe, temveč za štiri kornete sladoleda s po tremi kepicami brez dodatkov v slaščičarni Atica Roma v bližini Španskih stopnic. Ko so šokirani zgodbo povedali britanskim medijem, so uslužbenci slaščičarne dejali, da jih nikakor niso goljufali, saj so cene sladoledov napisane na ceniku. Dejali so še, da je bilo vse skupaj skoraj kilogram sladoleda in da je sicer njihov najdražji sladoled vreden 21 evrov, oni pa so za enega plačali 16 evrov. Bolj ogorčen pa je bil rimski župan Gianni Alemanno, ki se je turistom opravičil in jih ob naslednjem obisku Rima povabil na sladoled. Obljubil je tudi, da bo zadevo raziskal in v slaščičarno poslal inšpektorje.

Naprodaj francoska predsedniška vina

Za vse, ki si želijo napolniti vinsko klet, bo 30. maj pomemben datum. Takrat se bo začela dražba 1200 steklenic vina iz vinske kleti Elizejske palače. Predsedniška vina bodo naprodaj, ker se je trenutni francoski predsednik Francois Hollande odločil, da je treba varčevati in klet napolniti s cenejšimi vini. Francoska predsedniška vinska klet je ena najbolj cenjenih na svetu, saj premore ekskluzivne primerke najboljših francoskih vin. Med njimi bo na dražbi denimo tudi petrus letnik 1990, za katerega domnevajo, da bodo dobili okoli 3000 evrov. Celoten izkupiček dražbe naj bi bil okoli 350.000 evrov, denar pa bo šel delno v proračun, delno v nabavo novih cenejših vin za predsedniške večerje. Predsedniška klet pa nikakor ne bo osiromašena: 1200 steklenic na dražbi je zgolj deset odstotkov vseh predsedniških vin.