Podobne teste kot na miših naj bi sedaj preizkusili tudi na ljudeh. V človeškem telesu sicer mrgoli bakterij, majhnih organizmov, ki po številu prekašajo človeške celice za desetkrat. Vedno več je dokazov, da te bakterije ali »mikrobiomi« vplivajo na zdravje. Raziskave so sicer že pokazale na razlike med vrstami in številom bakterij v črevesju pri vitkih in debelih ljudeh.

Raziskovalci univerze v belgijskem mestu Louvain so delali poskuse z eno samo vrsto bakterije, akkermansia muciniphila, ki običajno predstavlja od tri do pet odstotkov bakterij v črevesju, njeno število pa upada z debelostjo.

Mišim z visokomaščobno dieto, ki je povzročila, da so miši dobile za dva do trikrat več maščob kot običajno, so nato dali v hrano omenjeno bakterijo. Miši so sicer ostale večje kot njihovi vitki primerki, a so vendarle izgubile okoli polovico telesne teže, pri tem pa njihove diete niso spreminjali. Hkrati so imele nižjo raven inzulinske rezistence, ki je ključni simptom diabetesa tipa 2.

To bi lahko bil »prvi korak« pri morebitni uporabi bakterije kot preventive pred prekomerno telesno težo

»Gre za prvo potrditev neposredne povezave med točno določeno vrsto bakterij in izboljšanjem metabolizma. Presenetljivo je, da lahko ima ena sama vrsta od več tisočih v črevesju tak učinek,« je izsledke raziskave komentiral profesor Patrice Cani iz Katoliške univerze v belgijskem mestu Louvain. Dodal je, da bi to lahko bil »prvi korak« pri morebitni uporabi bakterije kot preventive pred prekomerno telesno težo in diabetesom tipa 2.

Mikrobiolog univerze College Cork, profesor Colin Hill pa je ocenil, da gre za zelo »zanimivo študijo, ki je pokazala na povezavo med bakterijo in telesno težo«. Raziskava bo tako lahko pripomogla k natančnemu razumevanju tega, kar se dogaja v črevesju, s tem pa tudi k dietnim nasvetom po meri ljudi, ki si prizadevajo izgubiti telesno težo.

»Mislim pa, da ne bo možno, da bi ves dan jedli sladoled, čips in klobasice, nato pa pojedli bakterijo, da bi izničili vse tisto, kar smo pojedli prej,« je ob tem opozoril Cork.