Po izjemno varni lanski sezoni na reki Soči in njenih pritokih je letos hudourniška smaragdna reka že na začetku sezone vzela dve življenji. Včeraj dopoldne so po dveh dneh iskanja našli truplo 48-letnega izraelskega državljana, ki je v Soči izginil v nedeljo, ko je raft s štirimi turisti trčil v podvodno skalo in se prevrnil. Ujet je bil med vejami pod gladino Soče. Pred tednom dni pa je pri Trnovem utonil raftarski vodnik, potem ko je reševal prevrnjeno plovilo.

Nesreči pri Vodenci in Trnovem sta bili v dvajsetih letih prvi z najhujšimi posledicami domačih raftarskih ponudnikov, ki so v tem času po reki Soči in njenih pritokih varno prepeljali več kot 500.000 potnikov. Po mnenju izkušenega raftarja Gorana Kavsa gre pri obeh nesrečah za splet okoliščin.

»Soča je visoka – njen pretok je okoli 50 kubičnih metrov na sekundo –, za nameček pa je zaradi taljenja snega motna. Poleti se vidi do deset metrov v globino, trenutno pa je težko opaziti skale in vejevje tik pod gladino. Ob takšnem vodostaju in pretoku vozimo turiste v zgornjem delu do izstopne postaje Srpenica,« je razložil Kavs, tudi direktor agencije Soča Rafting, kjer imajo s tovrstno plovbo skoraj 25 let izkušenj.

Struga Soče pa je po lanski povodnji tudi spremenjena. Po Kavsovih besedah za Sočo kot alpsko reko veljajo specifične razmere, zanjo pa ni odgovoren nihče. »Če nas ne prizadenejo naravne nesreče – imeli smo potrese, povodnji in plaz v Logu pod Mangrtom –, pa nas pestijo druge nevšečnosti. Tako smo bili letos zaradi nesreče na kaninski žičnici ob zimsko sezono, brez Kanina pa tisti, ki se ukvarjamo s turizmom v zgornjem Posočju, ne moremo preživeti. Po slabem vremenu v začetku sezone na vodi pa sta nas prizadeli še tragični nesreči.«

»Na Soči je treba narediti red«

Zanje oziroma za plovno pot, je poudaril naš sogovornik, pa ne morejo odgovarjati lokalna podjetja. »Potreben bi bil upravljalec. Morda bi to rešila podelitev koncesije, za katero se zavzemamo že desetletje. Nihče ne vpraša raftarjev, ko gre za posege v strugo. Dogaja se, da v reko valijo skale, ko popravljajo cesto ob reki, zabijajo v strugo jeklene drogove za obvarovanje brežin in podobno. Na Soči je preveč nereda. S prevozom potnikov se lahko ukvarja vsak, ki kupi raft in ima pet minut časa. To pa je nedopustno. Potrebne bo več profesionalnosti, še posebno ker spada Soča med deset najbolj priljubljenih svetovnih destinacij za šport na divjih vodah,« je bil kritičen Goran Kavs.

Da je reka Soča zares zahtevna, je potrdil tudi Adis Hrovat, lastnik podjetja Bovec Rafting Team in predsednik gospodarskega interesnega združenja raftarjev Dolina Soče. »Na Soči je treba narediti red. Predlagali smo koncesijo, tisti, ki bi jo dobili, pa bi morali sprejeli tudi odgovornost. V našem združenju je trinajst domačih firm. Morda bi bila rešitev v podelitvi koncesije združenju,« je razmišljal Hrovat.

Člani združenja tudi načrtujejo sprejem pravilnika o tem, kdaj se gre lahko na vodo in kje. »Vsi se ga bomo morali držati. Tega pa ne moremo predpisati firmam iz tujine, ki prihajajo na Sočo samo po zaslužek. Zvrsti se jih do 50, mnoge delajo na črno,« je opozoril Hrovat in dodal, da je letos voda zaradi taljenja snega zelo težka. »Takšne ni bilo že 18 let. Izšolali smo tretjo generacijo vodnikov, ki pa takšne vode ne poznajo. Zato je potrebna še večja previdnost. Sicer nesreč ne moremo preprečiti, zagotovo pa jih – z dodelitvijo koncesije ali kakšne druge oblike – lahko zmanjšamo.«

Nesreče bo težko popolnoma preprečiti

Direktor medobčinske uprave občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal Simon Leban je ob zadnjih dogodkih zaskrbljen. A poudaril je, da so pri nesrečah nemočni in da z odlokom o izvajanju režima na reki Soči ne morejo prepovedati plovbe po hudourniški reki. Njihova prvenstvena naloga je skrb za vstopno-izstopna mesta ob Soči in pritokih od izvira Soče do mostu pri vasi Volče. »Režim predpisuje opremljenost vstopno-izstopnih mest za športno plovbo in pravila obnašanja na teh mestih, za kar uporabniki potrebujejo posebne dovolilnice. Za reguliranje same plovbe se občine niso odločile, čeprav jim je to dopuščeno po zakonu o celinskih vodah.«

So pa pri medobčinskem inšpektoratu opozorili na ovire v reki Soči. Tako so ob nizkem vodostaju marca iz struge odstranili drevesa in veje na odseku med Čezsočo in Srpenico. »Ker je Soča ponovno narasla in prinesla nove ovire, smo na lastno pest postavili opozorilne table v štirih jezikih na vstopnih mestih Vodenca, Kluže in Srpenica, ki opozarjajo uporabnike na nevarnost v vodi. To je edino, kar lahko storimo,« ugotavlja Leban. Dodal je, da bo nesreče težko popolnoma preprečiti, saj gre za »adrenalinski« šport, pri katerem se vedno najdejo takšni, ki ne upoštevajo opozoril in svojih zmožnosti. Po njegovih besedah je sicer v primerjavi z alpinizmom in jadralnim padalstvom pri vodnih dejavnostih veliko manj nesreč.