Novi predsednik Palomine uprave bo postal Tadej Gosak. Trenutno vodi slovensko podružnico multinacionalke Ecolab, ki se med drugim ukvarja s proizvodnjo pralnih praškov.

Novega predsednika uprave so člani nadzornega sveta pod predsedovanjem Boštjana Gorjupa začeli iskati konec marca. Zaradi nedoseganja zastavljenih ciljev so se v družbi takrat zahvalili za sodelovanje Darku Bračiču, ki je družbo vodil od sredine leta 2011. Do avgusta, ko bo Gosak nastopil funkcijo predsednika uprave, Palomo začasno vodi Stanko Kranjc, ki je bil pred tem član uprave sladkogorske družbe.

Čeprav se je Paloma znašla na seznamu 15 podjetij, ki jih namerava vlada prodati, se zastavlja vprašanje, koliko, če sploh kaj, bo država lahko iztržila od njene prodaje. V zadnjih letih je bila družba, ki zaposluje okoli 750 delavcev, že dvakrat naprodaj. V dolgotrajnih in dragih prodajnih postopkih, ki so jih usmerjali tudi tuji finančni svetovalci, se v zadnjih letih ni našel kupec, ki bi za nakup družbe ponudil dovolj visoko kupnino. Metka Kandrič, glavna izvršna direktorica državnega podjetja PDP, ki obvladuje 70-odstotni lastniški delež Palome, je dejala, da po propadu prodajnega postopka še vedno neformalno iščejo kupca. »Če se bo na trgu pokazal interes za nakup, bomo prodajni postopek obudili,« je pojasnila Kandričeva.

Zadnji privatizacijski postopek Palome je zaradi prenizkih ponudb propadel pred dvema letoma, ko sta se v ožji izbor uvrstila slovaško podjetje Slovak Hygienic Paper (SHP) in srbsko podjetje Drenik ND. Za dokapitalizacijo Palome je SHP ponujal sedem milijonov evrov, hkrati pa od PDP zahteval, da zagotovi 3,5 milijona evrov za odpravnine (število zaposlenih je družba nameravala znižati s takratnih 780 na približno 500) in da se z bankami dogovori, da se finančne obveznosti znižajo za več milijonov evrov. Privatizacijski proces Palome je enak konec doživel tudi leta 2008. Takrat sta se za nakup družbe zanimala madžarsko podjetje Paper & More, ki je pred tem že večkrat izrazil interes za nakup družbe, na koncu pa za nakup družbe ponujala le en evro, in švicarsko podjetje Horgen.

Paloma je lani dosegla 93 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja približno desetodstotni padec. Čista izguba je lani znašala 1,2 milijona evrov, medtem ko je nekdanje vodstvo načrtovalo 3,7 milijona evrov čistega dobička. Zaradi kapitalske neustreznosti so nedavno lastniki Palome za skoraj dve tretjini znižali osnovni kapital družbe, ki po novem znaša le še okoli pet milijonov evrov.