Ljubljana.Sodišče je določilo odškodnino, ki jo bo morala država plačati možu in sinovoma leta 2006 na grozljiv način umorjene Ljubice Ulčar. Mirku Ulčarju so prisodili 5000 evrov, vsakemu od otrok pa po 6500 evrov. Sodnica Sergeja Jeras mesečne rente otrokoma ni prisodila (zahtevala sta vsak po 250 evrov mesečno), glede na odločitev sodišča pa mora vsaka od sprtih strani, tako država kot sorodniki pokojne, plačati svoje stroške sodnega postopka. Sodba še ni pravnomočna. Tožniki, ki jih je zastopala odvetnica Lena Oreškovič iz Odvetniške družbe Čeferin, se bodo glede na pričakovanja glede višine odškodnine, s tožbo so namreč skupno zahtevali okoli 100.000 evrov, zagotovo pritožili na višje sodišče.

Kot je znano, je bila Ljubica Ulčar žrtev enega najbolj zloglasnih slovenskih morilcev Silva Pluta. Tako njo kot njenega moža Mirka je februarja 2006 Plut pričakal v njuni hiši na Dolgem Brdu nad Jančami s sekiro v eni in nožem v drugi roki. Prosila sta in jokala, naj ju pusti pri miru, a zaman. Zvezal ju je, 32-letni Ljubici je okoli vratu ovil cunjo, ji vozel zatlačil v usta, nato pa začel rezati njena oblačila. Porezal jo je tudi po telesu, jo z brivskim aparatom celo obril po spolovilu, ob tem pa nenehno grozil, kaj vse ji bo še naredil. Potem jo je odvlekel v kopalnico in jo trikrat zabodel v vrat. Medtem je Mirko Ulčar zvezan ležal v sobi in poslušal ženine trpeče krike. Sodniki, ki so Pluta oktobra 2006 obsodili na tridesetletno zaporno kazen, so si bili enotni, da je nameraval ubiti tudi njega, a je imel srečo, da mu je uspelo razrahljati vezi in pobegniti. Pluta so aprila 2007 v odsotnosti na 40 let zapora obsodili tudi v Srbiji; izkazalo se je, da je zakrivil tudi smrt 25-letne nosečnice Jasmine Djošić novembra 2004 v srbskem Aleksincu. Dva dni po tej sodbi je 38-letni morilec v zaporu naredil samomor.

Neukrepanje organov pregona

Mirko Ulčar je v tožbi v svojem imenu in v imenu sinov zatrjeval, da država, predvsem policija in tožilstvo, ni dovolj poskrbela za varnost njegove družine. Pluta so namreč poznali, saj je že leta 1990 umoril nekdanjo sošolko, takrat 21-letno Marjanco Matjašić. Za umor je bil leta 1990 v Novem mestu obsojen na 15 let zapora, vendar so mu kasneje kazen znižali za dve leti in ga tudi predčasno izpustili na prostost. Leta 2004 je nato zagrešil tudi zločin v Srbiji. Za vse to je naša država vedela, a ni ukrepala več kot eno leto – priprli ga niso, vse dokler ni prišlo do umora na Dolgem Brdu.

Odškodninski zahtevek zaradi pretrpljenih duševnih bolečin je okrožno sodišče avgusta 2009 v celoti zavrnilo, rekoč, da je država svoje delo opravila v skladu s pristojnostmi. Po pritožbi tožnikov na višje sodišče pa je prišlo do preobrata. Razsojeno je bilo, da je država soodgovorna za smrt Ulčarjeve, ker je imela naša policija glede dogodka v Aleksincu na razpolago dovolj dokazov za ovadbo Pluta (ki ga sicer zaradi veljavne zakonodaje Srbiji niso mogli izročiti) in tudi za odreditev pripora. Ljubičino smrt je mogoče pripisati neukrepanju slovenskih organov pregona, je bilo torej stališče, ki ga je nato zavzelo tudi vrhovno sodišče. Tako je bila na novem sojenju sodnici Jerasovi prepuščena le še odločitev, kako visoka odškodnina pripada tožnikom.

Psihiater o posledicah za zaprtimi vrati

Mirko Ulčar je na sojenju dejal, da ga je ženina smrt povsem strla in da se mu je komaj uspelo postaviti nazaj na noge. Moral je jemati pomirjevala in obiskovati psihiatra, je povedal tožnik, ki se je leta 2007 znova poročil in tudi ponovno postal oče. Izjavil je, da je Pluta poznal le bežno, čeprav je hkrati priznal, da ga je nekoč ovadil zaradi ropa pošte, zaradi česar ga je Plut kasneje pretepel. Sinova sta bila že nekaj časa pred materino smrtjo nameščena v domu Malči Beličeve, po tragediji pa sta odšla živet k očetu. Na sojenju sta povedala, da mamo zelo pogrešata. Zdaj sta stara 19 in 21 let.

V zvezi s posledicami, ki jih je v družino prinesla nepričakovana in kruta smrt žene in matere, so zaslišali tudi psihiatričnega izvedenca dr. Dragana Terziča. Kaj je povedal, ni znano, saj je njegovo zaslišanje potekalo za zaprtimi vrati.