Zagorje. Za pomoč Svei, še nedolgo tega eni vodilnih slovenskih proizvajalk kuhinjskega pohištva, se je zavzel tudi zagorski župan Matjaž Švagan, ki je na premierko Alenko Bratušek in njeno ekipo naslovil v pismo, v katerem ju vabi v zagorsko dolino in na obisk v podjetje, da se lahko od blizu seznanita s trenutnim položajem družbe. Kot je v pismu zapisal Švagan, namreč ceni usmeritev vlade, »da je treba perspektivnim podjetjem, ki so zašla v trenutne težave, pomagati, če hočemo pognati kolesje gospodarstva v dobrobit nas vseh«.

»Vodstvo družbe se skupaj z delavci krčevito bori za obstanek, ima programe in naročila, vendar jih zaradi pomanjkanja sredstev ne more uresničiti,« skrb za prihodnost podjetja izraža Švagan, ki poudarja, da bi propad tovarne za občino pomenil hud udarec, saj bi brez dela ostalo več kot 180 ljudi. Socialna slika v Zagorju bi tako postala bistveno drugačna, opozarja Švagan, ki kot razlog za pomoč Svei navaja tudi priložnost za oživitev slovenske lesne industrije.

Zagorska Svea, ki se je znašla v finančnih težavah, je sicer na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že posredovala tudi vlogo za dodelitev državne pomoči na podlagi zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. »Država lahko pomaga Svei v skladu z zakonskimi kriteriji in po pravilih EU na področju državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje. Ker je vloga družbe Svea še v preučevanju, več informacij ne moremo podati,« so na naše vprašanje, koliko finančne pomoči in kdaj bi jo lahko Svea dobila, odgovorili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Iz kabineta Bratuškove pa so glede obiska v zagorski proizvajalki kuhinj sporočili, da bomo ob »morebitnem obisku predsednice vlade pravočasno obveščeni«.

Spomnimo, da so sicer v Svei za rešitev finančnih težav stavili na turško podjetje Diga Companies Group. Na podlagi večmesečnih pogajanj in skupščinskega sklepa iz marca letos bi morala Diga dokapitalizirati Sveo v višini 2,1 milijona evrov, s čimer bi se osnovni kapital družbe zvišal na 3,53 milijona evrov. Toda do izteka roka za vplačilo prvega obroka v višini dobrega milijona evrov ga turško podjetje ni vplačalo.