Stone je dejal, da se je iz vojne v Vietnamu vrnil leta 1968 kot 23-letnik. Tedaj se ni zavedal ameriške geostrateške politike, ki je že več kot 100 let usmerjena zgolj k doseganju svetovne hegemonije in prevlade ZDA.

Ocenil je, da so ZDA v zgodovini izpustile več priložnosti, da bi spremenile takšno politiko. Ena od ključnih je bil umor predsednika Johna F. Kennedyja, pred petimi leti pa je svojo priložnost zamudil tudi predsednik Barack Obama, je menil Stone.

Trikratni oskarjevec je povedal, da je svoje nazore spremenil kot 40-letnik sredi 80. let minulega stoletja, ko je prepoznal obrazec ameriške politike v Srednji Ameriki. Nato se je proti ameriški propagandi začel boriti s svojimi dokumentarnimi filmi, do tedaj ga uvrščajo med hollywoodske levičarje.

Predvajali bodo Stoneov nov dokumentarec Neizrečena zgodovina Združenih držav Amerike

Na zagrebškem Subversive festivalu bo premierno prikazanih deset nadaljevanj njegovega dokumentarca "Untold History of the United States" (Neizrečena zgodovina Združenih držav Amerike).

Med drugim je režiser povedal, da je serijo dokumentarcev o ameriški zgodovini posnel tudi zaradi svojih otrok, ki jih je ameriški izobraževalni sistem poneumil. Uradna zgodovina ZDA po njegovih besedah govori zgolj o zmagoslavju, ki opravičuje tudi jedrski napad na Japonsko, čeprav zanj ni bilo nobene potrebe.

Stone je menil, da je bil nekdanji jugoslovanski voditelj Josip Broz Tito "velikan". Povedal je, da so ZDA uspele umakniti vse nekdanje voditelje gibanja neuvrščenih razen Tita. Ob tem so gibanje neuvrščenih, ki je bilo po njegovih besedah "sijajna zgodba", v ZDA namenoma spregledali, ker ni smelo biti "tretje poti".

Stone: Protikomunistična histerija je povzročila najbolj temačno obdobje ameriške zgodovine

Poudaril je tudi, da v ZDA niso govorili niti o tem, da se je Tito zoperstavil ruskemu voditelju Stalinu, temveč so poudarjali, da je komunizem monoliten. Menil je, da je bilo konec 40. in začetek 50. let minulega stoletja najbolj temačno obdobje ameriške zgodovine prav zaradi protikomunistične histerije.

"Danes je komunizem nadomestil terorizem," je izpostavil Stone, ki je podrobno odgovarjal na novinarska vprašanja ter se ni menil na opozorila organizatorjev, da je čas za druženje z novinarji potekel.

Ocenil je, da ameriško gibanje Occupy ni bilo uspešno, ker niso imeli jasnega cilja, s katerim bi se lahko veliko ljudi poistovetilo. Povedal je, da ima 80 odstotkov ameriških državljanov cilj, da bi se pridružili tistemu enemu odstotku bogatih, medtem ko je po drugi strani v državi več kot 50 milijonov revnih.

Stone je v nedeljo o svojem dokumentarcu spregovoril na okrogli mizi v zagrebškem kinu Europa, kjer so mu podelili tudi nagrado za življenjsko delo. Z občinstvom se bo družil tudi v torek ob 23. uri. V torek naj bi režiserja sprejel tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Stone je s svojim obiskom medijsko nekoliko zasenčil siceršnjega zvezdnika vseh dosedanjih Subversive festivalov, slovenskega filozofa Slavoja Žižka.