Stvari se niso začele najbolje, 25-letnega kuharskega mojstra so naše avtocestne službe ujele že po enem kilometru, pri Danah, in ga oglobile za 160 evrov zaradi vožnje brez vinjete.

Kazen mu bo gotovo v poduk, morda pa bi veljalo razmisliti, da bi Darsovi varnostniki Italijane, ki ne prihajajo iz obmejnih zaselkov najprej opozorili, saj v Vicenzi nimajo vinjet in sploh ne vedo, da jih je treba pri nas plačati.

Po drugi strani je res, da je naša država brez denarja in da pametno poskušamo dobiti denar od vsakega tujca, pa čeprav nam po izdani kazni samo še zbeži.

Kakorkoli, v nedeljo je zadnjo večerjo začel Aleks Simčič s svojim tokajem, poimenovanim Tokata, ob spremljavi piščančje jetrne pašteta. Sledila je kapljica malvazije in Cogova hladna jed oziroma bolj solata z imenom Dno morja, v kateri so med drugim nastopili lososova vlakna, bučke in esenca limone. Simčičev savignon se je uspešno spoprijel s Cogovim kanelonom z mrzlo bivoljo skuto - šlo je še za eno hladno jed v kateri je italijanski kuhar klasično toplo predjed predelal tako, da je ta postala hladna. Pohvale si je prislužil predvsem za hladen in slan zabajone, ki je sodeloval pri kanelonu. Pohvale tudi Simčiču, ki je pomagal s svojim cuveejem triton lex, tako pri črnem ječmenu, ki so mu dodali bakalar, sladek krompir (z okusom po mandljih) suho salamo in rezijanski česen. Vse skupaj je zamešala Ana Roš kot pri skoraj hladnem telečjem srcu »ala carpaccio« z divjimi šparglji, divjim radičem izpod snega in sladkim korenom. In če je Cogo ponudil telečje srce, je Roševa ponudila volovski rep s hribovskim korenjem izpod orehovih listov – logično - z orehi. Zraven je šel Duet Lex 2006.

Rdeče vino je ostalo tudi pri sladicah. Kruh z mortadelo je bila prva sladica, ki je ob omenjenih sestavinah ponudila tudi jagode, luštrek in šparglje. Za odtenek manj odtrgan je bil pri sladici talentirani Cogo s sladko artičoko – ponudil je moderen sorbet, kjer je poleg artičoke deloval s krešo in s kavo v testu.

Za konec. Publika je bila navdušena nad zanimivimi jedmi, ki so bile tokrat morda najokusnejše v vseh izdajah revne kuhinje, ki se je v nekaj mesecih razvila iz revne v visoko kreativno.