Končna cena projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) se tudi uradno nezadržno približuje 1,4 milijarde evrov.

Največja domača energetska naložba, ki je bila do zdaj vredna 1,3 milijarde evrov, se bo namreč v prihodnjih dneh tudi uradno podražila za 25 milijonov evrov. Toliko namreč znaša račun, ki ga je Alstom, dobavitelj tehnološke opreme za TEŠ6, v Šoštanj poslal zaradi zamud pri plačilih in ustavitve gradbišča. Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok je potrdil, da gre za škodo, ki jo v skladu s krovno pogodbo in aneksi uveljavlja Alstom, ta pa je nastala zaradi zamude pri črpanju posojila Evropske investicijske banke (EIB). Po naših informacijah naj bi v holdingu dopuščali možnost, da bi se projekt TEŠ6 v prihodnjih mesecih podražil še za vsaj 50 milijonov evrov. Končna številka bo morda znana že po današnjem sestanku med predstavniki Alstoma in HSE, po katerem bo morda jasno tudi, ali in kdaj se bodo v Šoštanju morali lotiti novega, skupno že šestega investicijskega načrta za blok 6 v sedmih letih.

TEŠ krši dogovor z državo, ki je bil pogoj za poroštvo

Izvedeli smo, da je Alstom v zadnjih tednih v Šoštanj poslal več zahtevkov za plačilo. Petnajst milijonov evrov bo dobil za vzpostavitev prvotnega stanja na gradbišču, na katerem je francoska korporacija deloma ali v celoti ustavila dela konec lanskega in v prvih mesecih letošnjega leta. Drugi zahtevki se nanašajo na zamude pri plačilih. Prve obveznosti do Alstoma so zapadle že novembra, TEŠ pa jih je nato v celoti dokončno poravnal marca. K zneskom na zahtevkih so v Alstomu prišteli še obresti.

Višja cena projekta, ki ga po novem operativno vodi Gregor Črep, prej zaposlen v Gorenju, odpira pomembno pravno vprašanje. Državni zbor je namreč decembra lani zakon o ratifikaciji pogodbe med EIB in državo, s katero ta jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo, potrdil pod pogojem, da se projekt ne bo več podražil. Tudi zakon o poroštvih za TEŠ6, ki so ga poslanci sprejeli junija, med »temeljnimi pogoji« navaja pogodbo o ureditvi razmerij. To sta tedanja ministra za infrastrukturo in finance, Zvonko Černač in Janez Šušteršič, s TEŠ podpisala novembra lani. Pri tem je ključni podatek, da se je elektrarna v njej zavezala, da bo skupna investicijska vrednost projekta bloka 6 nižja od 1,3 milijarde evrov. Med sankcijami za kršitve dogovorjenih obveznosti pogodba omenja odstop uprave TEŠ (zdaj jo vodi Peter Dermol), in to brez odpravnine. Ali so zaradi podražitev projekta in posledično kršitve dogovora z državo morda pod vprašajem njena poroštva za financiranje naložbe, bomo na ministrstvu za finance preverili v prihodnjih dneh.

O tem, kateri bodo novi okostnjaki, ki znajo do poletja še pokukati iz omare nekoč »le« dobrih 650 milijonov evrov vrednega projekta, Košorok včeraj ni želel govoriti. »Točno številko želim najprej razkriti ministrstvu za finance, EIB in Evropski banki za obnovo in razvoj,« je poudaril.

Nizka cena električne energije podira ekonomiko TEŠ6

Tempirani bombi bi lahko bili v kratkem najmanj dve: poleg obresti za premostitvene kredite, ki jih je TEŠ najel ob čakanju na denar iz EIB, še morebitni dodatni računi, ki bi jih Alstom ali njegovi podizvajalci izstavili ob montaži. Nekdanji direktor TEŠ Simon Tot »razlogov za nove podražitve ne vidi«. »Edina izjema je zamuda plačil. Investicijo smo imeli pod kontrolo,« je poudaril. »Ena večjih težav je, da so se moji predhodniki do Alstoma obnašali servilno,« odgovarja Košorok.

Dodatne glavobole snovalcem naložbe v TEŠ6 povzročajo trenutne cene električne energije. Cene megavatne ure trapezne električne energije se na borzi v Leipzigu trenutno gibljejo okoli 38 evrov, kar je 20 evrov manj od načrtovane lastne cene bloka 6. Zadnji veljavni investicijski načrt za TEŠ6 predvideva, da bo nova 600-megavatna enota prvo leto obratovanja (2015) s prodajo megavatne ure proizvedene električne energije iztržila vsaj 63,5 evra, že leta 2016 pa skoraj 75 evrov, pri čemer bi z razliko do lastne cene poplačevala posojila. Res je, da gre TEŠ delno na roko padec cen emisijskih kuponov ogljikovega dioksida, ki se prištevajo k ceni električne energije. Tržna vrednost kupona je trenutno okoli 3,5 evra. A tudi to je le pet evrov manj od cene kupona, ki jo za leto 2015 napoveduje še vedno veljavni investicijski načrt.