Vse kaže, da bodo slovenski hokejisti danes zvečer z razočaranjem zapustili prizorišče 77. svetovnega prvenstva elitnega razreda v Stockholmu na Švedskem. Sedmi nastop risov med šestnajsterico najboljših moštev sveta se očitno ne bo iztekel po načrtih, saj so bila pričakovanja bistveno višja kot le ena osvojena točka po šestih tekmah. Čeprav jih drevi čaka še obračun s Kanado, pa se možnosti za uspeh proti štiriindvajsetkratni veliki zmagovalki svetovnih prvenstev merijo v promilih. V hokeju se čudeži dogajajo zelo redko. Enega so Slovenci letos že uprizorili, ko so se februarja v dobrih 24 urah senzacionalno, a povsem zasluženo uvrstili na olimpijske igre v Soči 2014. V Stockholmu so bile razlike v primerjavi z Vojensom opazne, vlak pa se je preveč oddaljil že na tekmi številka tri z Dansko. Takratni tekmeci so po zmagi v podaljšku slavili tako bučno, kot bi osvojili najmanj enega od treh odličij. Že takrat so vedeli, da je bil to najpomembnejši korak na poti k osvojitvi primarnega cilja.

Matjaž Kopitar se je prepozno spomnil na Luko Gračnarja

Slovenski hokejisti poudarjajo, da bodo s severa Evrope odšli z dvignjenimi glavami. Če vzamemo pod drobnogled le igro, ki je v športu zgolj eden od koščkov, ko se meri uspešnost, ta res ni bila slaba. Risi so povečini ugajali in želi pohvale uglednih hokejskih strokovnjakov iz več držav. Mnogi pravijo, da v Stockholmu za Slovence ni bilo sreče, ki pa si jo moraš v športu zaslužiti. Ko se ozremo nazaj, bode v oči jeza selektorja Matjaža Kopitarja dva dneva pred prvenstvom, ko je v pomožni dvorani Hovet bentil nad poznim prihodom bratov Rodman šele enaindvajset ur pred uverturo z Norvežani. Prav Marcel in David Rodman sta bila pomemben jeziček na tehtnici, da Slovenija v Stockholmu sploh še ni zmagala. Zrežirala sta le en zadetek, pa še tega so si Belorusi zaradi lastne nespretnosti zabili dobesedno sami. Kakšno točko več bi imeli na računu ob malenkost večji zbranosti Jana Urbasa, ki je prepoceni zapravil devetnajst strelov, branilec Aleš Kranjc pa je zakuhal največ golov, kar ni v skladu z njegovim slovesom izkušenega igralca. Pri vratarjih se je selektor prepozno spomnil na najstnika Luko Gračnarja, ki je v soboto proti Švedski navdušil, zato so na njegov račun še dolgo deževale pohvale z vseh strani. Povrhu se je Kopitar uštel še z nekaterimi drugimi potezami. Ko je začel uveljavljati kozmetične popravke, so se hipoma pokazale izboljšave v igri.

Grenak priokus je nastal predvsem zaradi spoznanja, da je imela Slovenija povsem realno možnost celo za uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva, saj je kar na petih od šestih tekem od blizu vonjala uspeh, a vselej ostala praznih rok. Zaradi tega gre to prvenstvo tik pred koncem predtekmovanja oceniti kot šampionat zapravljenih izjemnih priložnosti. Na mestu je ocena, da sta bili za presenečenje godni tudi takšni velesili, kot sta Češka in Švedska, zmage na uvodu proti Norveški, Belorusiji in Danski pa so splavale po vodi predvsem zavoljo zelo poceni individualnih napak. Reševati se iz brezizhodnega položaja proti Kanadi je zdaj silno neprijetno, a v slovenskem taboru še naprej pogumno ponavljajo, da jih teorija drži nad gladino. »Fantom se iz tekme v tekmo vidi, da dajo vse od sebe in želijo zmagati. Glav ne bomo potiskali v pesek, me pa tlačijo prve tekme, ko smo imeli izjemne priložnosti, a nismo izkoristili niti ene. Morda zveni čudno, toda ko potegnem črto, nam je zmanjkalo malo,« meni Matjaž Kopitar, ki bo v gol tudi danes poslal vzpenjajočo hokejsko zvezdo Gračnarja. Hrušičan se na tekmo s Švedsko, ko je z zaklenjenimi vrati predvsem v prvi tretjini z 19 obrambi sam držal moštvo v igri, psihološko ni pripravljal nič drugače kot običajno. Tekma s Kanado mu pomeni nov izziv in veliko priložnost pred junijskim naborom v NHL, ko bi mu lahko uspel veliki met v njegovi kratki karieri.

Na Češko, kjer bo SP 2015, očitno čez Donjeck ali Seul

V analizi dosedanjih slovenskih nastopov v Globe Areni velja opozoriti, da je bila Slovenija neuspešna navkljub razvejani strokovni reprezentančni strukturi. Matjaž Kopitar je imel med pripravami na voljo pomočnika Nika Zupančiča, ki opravlja pomembno delo tudi takrat, ko je selektor pri sinu Anžetu v Los Angelesu, trenerja vratarjev in skavta v eni osebi Gabra Glaviča, močan tandem izbrane vrsta sta tudi strokovnjak z mednarodnim ugledom Kari Savolainen in njegov zelo uspešni študent z akademije na Finskem Aleš Burnik.

Zanimivo bo videti, kako si bodo z besedami ali dejanji razporedili odgovornost, če bo Slovenija nocoj sklenila prvenstvo še s sedmim porazom. Ta bi potrdil selitev v drugi razred svetovnega hokeja. Podčrtajmo, da Ljubljana prihodnjo pomlad v tem primeru ne bo smela organizirati divizije I, saj so v veljavo stopila nova pravila Mednarodne hokejske zveze, ki pravijo, da država, ki izpade iz elite, v naslednji sezoni nima pravice za priredbo tekmovanja. Po Stockholmu se govori, da bo prvenstvo gostila Ukrajina (Donjeck) ali Južna Koreja (Seul), poleg teh držav pa bodo v diviziji I 2014 sodelovale še Japonska in Madžarska ter najverjetneje Slovenija in Latvija. Na svetovno prvenstvo prvega razreda 2015 v Prago in Ostravo na Češkem bosta vodili prvi dve mesti, zadnji bo izpadel še stopničko niže.

Slovenija bi v diviziji I lahko naletela na precejšnje težave, saj v sredini aprila, ko bo potekalo drugoligaško tekmovanje, ne bo imela na voljo vseh igralcev iz že tako majhne baze. Realno je, da bodo manjkali tudi nekateri, ki zdaj igrajo na mundialu v Stockholmu. Velika večina reprezentantov namreč uspešno nastopa v tujini, kjer se lige sklenejo zelo pozno. Verjetno bodo naslednje leto zaprle vrata še pozneje kot to sezono, saj bodo februarja na sporedu olimpijske igre. Naši hokejisti bodo v Sočiju v Rusiji prvič nastopali pod slovensko zastavo in se v turnirskem delu zimskega festivala športov pomerili z Rusijo, Slovaško in Združenimi državami Amerike.

Kaže, da se bo nacionalna hokejska vrsta tedaj predstavila v popolni zasedbi, torej tudi z novim igralcem v KHL Janom Muršakom in zvezdnikom svetovnega formata Anžetom Kopitarjem. IIHF in NHL sta namreč zelo blizu dogovora, da bi v Sočiju lahko nastopili prav vsi hokejisti iz najmočnejše lige na svetu, zato v Sočiju ne bo važno le sodelovati, ampak tudi zmagati.