Prostorska stiska v Brežicah je z naraščanjem števila otrok iz leta v leto večja, saj varstvo nekaj več kot 400 malčkov že nekaj let poteka na več lokacijah, med drugim v treh stanovanjskih blokih, katerih stanovalci so v preteklosti zaradi porušenega miru večkrat negodovali. Na osrednji lokaciji je bilo namreč doslej prostora le za dobro polovico od prej omenjenega števila. Med gradnjo in opremljanjem novega objekta bodo zanje uredili začasne prostore v nekdanji policijski postaji, nekaj pa tudi v objektu občinske gasilske zveze ter v srednji ekonomski in trgovski šoli. To bo sicer predstavljalo precejšnje logistične težave, vendar starši in zaposleni pravijo, da vse skrbi odtehta zavedanje, da se bodo v nove prostore vselili že konec marca prihodnje leto.

Ravnateljica Ana Kupina, ki je na čelu vrtca že od leta 1990, ob podpisu pogodbe ni skrivala zadovoljstva. Za zaupanje se je zahvalil tudi direktor Begrada Franc Panjan in dejal, da so takšni podpisi pogodb za gradbince v teh časih prava redkost. Konkurenca za pridobitev zaupanja članov razpisne komisije je bila med gradbinci in projektanti velika. Za izvedbo gradbenih del se je potegovalo sedem podjetij, za izdelavo idejne zasnove pa kar 64. Izbrana je bila rešitev družbe BB arhitekti iz Ljubljane.

Vrednost celotnega projekta s 4000 kvadratnimi metri uporabnih površin ocenjujejo na 5,67 milijona evrov, od katerih bo večina padla na pleča občine Brežice, 2,21 milijona pa bo iz sklada za regionalni razvoj prispevala Evropska unija.es