Sečovlje. Igrišča za golf v najbolj turistični občini Piran najbrž ne bo, saj se je sklad kmetijskih zemljišč odločil, da na sodišču doseže razveljavitev tripartitne pogodbe, ki so jo leta 2005 sklenili s piransko občino in podjetjem Golf Istra. Proti golfu v Sečovljah se je izrekel tudi kmetijski minister Dejan Židan. Nasprotniki golfa namreč trdijo, da so zemljišča v Sečovljah, kjer bi se na 63 hektarjih razprostiralo golf igrišče, najboljša kmetijska zemljišča. Na vprašanje, zakaj jih potem več desetletij nihče ni obdeloval, nimajo jasnega odgovora. To je za podpornike golfa jasen dokaz, da gre samo za nagajanje in načrtno rušenje projekta, ki ga kraj nujno potrebuje in ki bi zagotovo obogatil turistično ponudbo in pripeljal nove goste. Piranski župan Peter Bossman in številni direktorji ter turistični delavci piranske občine v podporo golfu ustanavljajo civilno iniciativo, ki se bo prvič zbrala v sredo ob 15. uri na portoroškem letališču. Tja vabijo tudi vse podpornike golfa.

Na občini in v podjetju Golf Istra tudi trdijo, da je zemlja na območju predvidenega igrišča za golf neustrezna za zelenjadarsko in drugo mediteransko kmetijsko pridelavo, kar naj bi dokazovala tudi zadnja študija, ki so jo naročili na biotehnični fakulteti. Vendar so tam zanikali, da bi študijo analize tal že opravili, izkazalo se je tudi, da se je pod dokument, s katerim neustreznost tal dokazujejo na občini, podpisal pedolog Janez Rupreht, ki pa sploh ni član delovne skupine na Biotehniški fakulteti, temveč ga je najelo podjetje Golf Istra. Kdaj bo prava študija končana in kaj bo pokazala, še ni znano.

Če gre torej res za prvovrstna kmetijska zemljišča, pa je pri vsem nerazumljivo, zakaj je sklad kmetijskih zemljišč leta 2005 sploh podpisal tripartitno pogodbo, s katero so občini in podjetju Golf Istra za 30 let oddali omenjena zemljišča za potrebe golfa. Sedanja direktorica sklada Irena Šinko o tem ne želi ugibati, ker je sama vodenje sklada prevzela nekaj let kasneje. Nezavezujoča ponudba za zakup tamkajšnjih kmetijskih zemljišč, ki so jo objavili pred kratkim, pa je pokazala, da so za obdelovanje zemlje na tistem območju zainteresirani številni kmetje, ki so oddali ponudbe za obdelavo več kot 400 hektarjev zemljišč na tistem območju. Na občini in v Golf Istra so ogorčeni, da je sklad sploh objavil tako ponudbo, saj ima družba Golf Istra na podlagi dovolila sklada in piranske občine v zemljiški knjigi na zemljiščih vpisano stavbno in najemno pravico za 30 let, kar onemogoča sklepanje kakršnih koli zakupnih ali drugih razmerij s tretjimi osebami na tistem območju.

Prepričani so, da so bile zadnje ponudbe za zakup kmetijskih zemljišč na tistem območju zgolj špekulativne narave, da bi v javnosti ustvarjali vtis, kako zelo si kmetje želijo in potrebujejo tiste površine. Na skladu so še pojasnili, da so se za prekinitev pogodbe odločili zato, ker njen namen ni bil izpolnjen. Sklicujejo se tudi na to, da je ustavno sodišče konec decembra razveljavilo občinski odlok za igrišče za golf v Sečovljah, na podlagi katerega je bil sprejet lokacijski načrt za igrišče za golf v Sečovljah. Na občini in v podjetju Golf Istra to odločno zanikajo.