Dirka v Kataloniji je bila za Alonsa šele druga domača zmaga po letu 2006, njegov veliki tekmec Vettel pa je tokrat, tudi zaradi težav z obrabo pnevmatik, po dirki se je pritoževal, da je bil že po polovici s povsem obrabljenimi brez možnosti za napad na vrh, celo ostal brez stopničk. Kljub vsemu je obdržal skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu, zdaj ima 89 točk, štiri manj pa na drugem mestu Räikkönen. Za Alonsa, današnja zmaga je bila zanj že 32. v karieri, pa je pomenila priključek z najboljšimi. Po petih dirkah je tretji z 72 točkami, četrti pa Lewis Hamilton s 50. Današnji tretjeuvrščeni Massa je s 45 točkami skupno peti.

"Odlična dirka. Vsi smo lahko presrečni in zelo zadovoljni, pri uspehu pa so mi pomagali tudi navijači. Nismo bili povsem brez težav, ampak imamo avtomobil, ki lahko pride do naslova prvaka. Točke smo že nujno potrebovali, preveč smo jih že zapravili," je po zmagi dejal Alonso. Španec si je z današnjo zmago, drugo letošnjo po dirki na Kitajskem, na večni lestvici najboljših voznikov tudi privozil samostojno četrto mesto. Zdaj so pred njim le še legende tega športa Michael Schumacher z nedosegljivim 91 zmagami, Alain Prost z 51 in Ayrton Senna z 41 uspehi. Edini od še aktivnih tekmecev, ki je blizu, je z 28 zmagami Vettel.

Vse bolj pa postaja močan adut v boju za naslov tudi Räikkönen. Čeprav ima samo eno zmago (Alonso in Vettel po dve), je v boju za končno lovoriko zdaj že tik za branilcem naslova, ker na vsaki dirki nabira točke. Tudi tokrat jih je z drugim mestom dodal lep kupček in na koncu ni bil nezadovoljen: "Nič me ne moti, če sem drugi. Vedno pač skušam dati vse do sebe, zdaj imam še nekaj več točk kot pred dirko."

Začetek dirke je sicer pripadel Mercedesu. Nemška ekipa si je drugič privozila prvo startno vrsto, vendar je hitro ostala brez Lewisa Hamiltona, ki je padel v ozadje že v prvem krogu. Bolje je šlo Nicu Rosbergu, toda po postankih v boksih je vodstvo prevzel Alonso in poskrbel za huronsko navdušenje 90.000 domačih navijačev. Rosberg je bi na koncu šesti, Hamilton je ostal brez točk.

Ob koncu dirke Alonso ni imel prave konkurence, Vettel pa je skušal priti vsaj do zadnje stopničke. Ni mu uspelo, Massa je ostal pred njim - Brazilec je po kazni v sobotnih kvalifikacijah, izgubil je tri mesta in začel šele z devetega, še prišel do prvih letošnjih stopničk -, Räikkönen pa je z dobro taktiko in postankom manj od večine tekmecev na koncu zasluženo prišel do druge stopničke, za zmagovalcem je zaostal dobrih devet sekund.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez 14 dni s klasično ulično preizkušnjo v monaški kneževini.