Junak večera v New Yorku je bil branilec Brooks Orpik, ki je po lepi podaji Tylerja Kennedyja zadel po slabih osmih minutah podaljšane igre in prve nosilce vzhoda popeljal v drugi krog končnice. Orpik, ki je prvič v karieri dosegel zadetek v končnici, je bil spretnejši od vratarja gostiteljev Jevgenija Nabokova. »Seveda je občutek ob zadetku fenomenalen! Ne doživim velikokrat takšnega občutka, saj je to moj prvi gol v končnici,« je po tekmi dejal navdušeni Orpik.

Pingvini so do odločilne zmage prišli z veliko mero sreče, saj so jih otočani na šesti tekmi povsem nadigrali, o čemer najbolje priča tudi razmerje strelov na gol; 38:21 v korist gostiteljev. A so se na krilih Jevgenija Malkina in Sidneyja Crosbyja le izognili sedmi tekmi.

Za zmagovalce so zadeli še Paul Martin, ki je poskrbel za podaljšek, ter Jarome Iginla in Pascal Dupuis, izjemno predstavo pa je pokazal tudi vratar Tomaš Vokoun, ki je obranil kar 35 strelov. Za gostitelje, ki so upali na odločilno sedmo tekmo, so zadeli John Tavares, Colin McDonald in Michael Grabner.

»Vesel sem, da smo se že danes prebili v polfinale, da ne bo odločala sedma tekma. Oddahnil sem si,« je po tekmi dejal eden junakov večera Vokoun in dodal: »Newyorčani so igrali odlično in naš celoten dvoboj je bil zelo napet in razburljiv.«