Na letošnjem Giru nastopajo trije slovenski kolesarji, na današnji vožnji na čas pa se je najbolj izkazal Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi), ki je z zaostankom slabih šestih minut zasedel 82. mesto. Luka Mezgec (Argos-Shimano) je bil 163. (+8:56), Grega Bole (Vacansoleil-DCM) pa 188. mesto (+11:23). Vrečer je v generalni razvrstitvi na 92. (+37:34), Mezgec na 148. (+58:06), Bole pa na 151. mestu (+59:05).

"Tihi predmet poželenja" najbolj ambicioznih kolesarjev na letošnji dirki na Apeninskem polotoku je v treh dneh že tretjič zamenjal lastnika. Na petkovi preizkušnji je Italijan Luca Paolini rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi prepustil Špancu Benatu Intxaustiju, po današnji vožnji na čas pa si jo je nadel "morski pes", kot imenujejo 28-letnega Nibalija.

Zmagovalec Vuelte iz leta 2010 in tretjeuvrščeni z lanskega Toura ter eden najresnejših pretendentov za končno zmago na italijanski pentlji ima po današnji kronometrski preizkušnji v generalni razvrstitvi 29 sekund prednosti pred Avstralcem Cadelom Evansom, tretjeuvrščeni Nizozemec Robert Gesink pa zaostaja že minuto in 15 sekund.

V nedeljo bo na sporedu 170 km dolga etapa od Sansepolcra do Firenc, kolesarska karavana pa bo do prizorišča letošnjega septembrskega svetovnega prvenstva morala premagati tudi vzpona prve in druge težavnostne kategorije.