Še ena tekma slovenske reprezentance na SP se je razpletla po enakem scenariju: Slovenija je igrala pogumno, všečno in borbeno, a na drugi strani neučinkovito in še ena priložnost za presenečenje proti favoritom je splavala po vodi. Za razliko od tekme s Češko, ki ni posebej blestela, pa vseeno zmagala, so imeli dan pozneje Slovenci še eno izjemno močno orožje. Mladi vratar Luka Gračnar je ob prvencu na tekmah na SP pokazal izvrstno predstavo in z 38 obrambami spravil v obup domače napadalce in navijače, ki so verjetno v nabito polni dvorani Globe pričakovali show hokejistov v rumenem.

Na koncu so Švedi sicer zmagali, junak popoldneva pa je bil nedvomno Gračnar. Selektor Kopitar ga je prvič na SP poslal med vratnici, na klopi pustil Roberta Kristana, ta poteza pa se mu je bogato obrestovala že po prvih 20 minutah. Po statističnih elementih so bili namreč Švedi tedaj bistveno boljši. Stisnili so Slovence v njihovo obrambno tretjino, razmerje v strelih je bilo 19-4 (na celi tekmi pa 40-21), toda vratar, ki v ligi Ebel brani za Salzburg, se ni dal. Vselej je bil na mestu ob nevarnih strelih domačinov, bodisi od daleč, po odbitkih, brez pomišljanja je skočil tudi med drsalke tekmecev, če je bilo potrebno. Tako je njegova mreža po prvi tretjini ostala nedotaknjena, precej manj dela pa je imel na drugi strani Jonas Enroth, še najnevarnejši je bil poskus Roberta Saboliča v 11. minuti, ki je bil tudi prvi nevarnejši strel proti vratom Švedske. Po drugi strani pa so Slovenci imeli v 14. minuti kar 90 sekund na ledu dva igralca več, vendar si takrat niso pripravili niti ene prave priložnosti za strel.

Nadaljevanje je prineslo za odtenek bolj enakovredno igro Slovenije, a tudi prvi švedski gol. Potem ko so Slovenci in Gračnar v obrambi dali vse od sebe, so si v 26. minuti privoščili napako in menjavo ob nepravem trenutku. Prazno igrišče so Švedi izkoristili in se zapodili v protinapad, zadel pa je Gabriel Landeskog. Vseeno pa prejeti gol Slovencev ni zmedel. Vse bolj so si tudi oni pripravljali priložnosti, toda spet so bili neučinkoviti. Za izenačenje bi lahko v 32. minuti poskrbel branilec Mitja Robar, ki je lepo izpeljal protinapad celo ob igralcu manj, a mu je veselje preprečil vratar Enroth.

Večino upov Slovenije po morebitnem izenačenju so Švedi pokopali že v 43. minuti. Svojo številčno prednost so znali izkoristiti in povišali na 2:0, imeli nato še dve minuti prednost igralca več, pozneje pa so nekoliko umirili ritem. To so Slovenci hitro izkoristili ter se v zadnjih minutah podali v lov vsaj za častni zadetek. O tem, da so si ga res želeli, priča tudi razmerje strelov (12-6) v slovensko korist v zadnji tretjini, toda spet ni bilo pike na i, pa čeprav so bili dvakrat Rok Tičar, Blaž Gregorc in Rok Pajič res blizu vsaj enemu golu. Tako pa Slovencem nazadnje ni pomagalo niti zadnje pol minute igre brez vratarja, saj so še šestič na SP ostali na poraženi strani.

Kljub takšnemu razpletu tretje tekme s favoriziranimi ekipami kanček (teoretičnega) upanja za Slovenijo še tli. Naloga pa bo sicer zelo zelo težka, v ponedeljek bodo namreč morali premagati Kanado in obenem upati, da Danska v preostalih dveh tekmah (z Belorusijo in Švedsko) ne bo dobila več niti točke. Le v tem primeru bi se Slovenci rešili izpada in ostali v elitni druščini.

SP v hokeju; šesta tekma:

Švedska - Slovenija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Strelec: Landeskog 26., Petterson 43.

Prva tretjina:

V prvih minutah so bili nevarnejši Švedi, saj so tudi zaradi zgodnje dvominutne izključitve  Andreja Tavžlja prišli do nekaj lepih priložnosti. Nasprotniku se ni pustil premagati mladi Luka Gračnar, ki je v vratih tokrat dobil prednost pred Robertom Kristanom. Izjemno vroče je bilo tudi v nadaljevanju, ko je led zapustil Luka Tošič, gostitelji pa so imeli znova številčno premoč na ledu, a je slovenska obramba vzdržala. Prva lepša priložnost se je Sloveniji ponudila v 11. minuti, ko je proti Jhonasu Enrothu sprožil Robert Sabolič, še nevarnejši pa bi risi lahko bili po izključitvi Gabriela Landeskoga in Pettra Granberga, vendar igre petih proti trem niso znali izkoristiti. Domači hokejisti so bili v prvi tretjini precej nevarnješi, saj je bilo razmerje v strelih kar 19:4. 

Druga tretjina: 

Švedi so tudi drugo tretjino začeli zjemno agresivno in proti Luki Gračnerju sprožili kopico strelov, vendar je vratar Salzburga zaustavil vse poskuse. Nemočen pa je bil v 26. minuti, ko so njegovi soigralci naredili napako pri menjavi, kar je po podaji Granberga in Johana Franssona izkoristil Landeskog ter z natančnim strelom zatresel slovensko mrežo. Po prejetem zadetku so Švedi še močneje pritisnili proti nasprotnikovim vratom, njihovi streli pa so se vrstili kot po tekočem traku. Vseeno pa so imeli priložnost za izenačenje tudi Slovenci. Ob igralcu manj na ledu (izključen je bil Sabahudin Kovačević) se je uspel do ploščka dokopati Mitja Robar, ki je krenil v protinapad, a je dvoboj ena na ena dobil švedski vratar. Po zapravljeni priložnosti so se risi nekoliko prebudili in zaigrali bolje, vendar zadetka niso uspeli doseči, tako da je po 40 minutah igre ostalo pri minimalnem vodstvu Skandinavcev. 

Tretja tretjina:

Začetek zadnje tretjine se je začel z novo izključitvijo na slovenski strani, saj je nasprotnika nepravilno oviral Marcel Rodman in golom Švedov. Simon Hjalmarsson je izvrstno preigral slovensko obrambo, podal do Fredrika Petterssona, ki je plošček poslal pod prečko in zadel za 2:0. Risom so se v nadaljevanju ponudile nekatere zrele priložnosti za zadetek, vendar pa pak nikakor ni želel prečkati golove črte. Šest minut pred koncem tekme je bilo tako celo 8:6 v strelih za Slovenijo, a ob razpoloženemu Enrothu v Švedskih vratih je ostalo pri dveh golih prednosti gostiteljev. Slovenski hokejisti so tako kljub novi dobri predstavi tudi na šesti tekmi ostali brez tako želene zmage na svetovnem prvenstvu.