To je bila najverjetneje najboljša slovenska tekma na 77. svetovnem hokejskem prvenstvu, a so tudi Čehi na podoben način kot Norvežani, Belorusi in Danci preprečili senzacijo. Poraz z 2:4 Slovencem zdaj že skoraj dokončno zapira vrata obstanka med elito, saj bi se moral v preostalih dveh krogih zgoditi svetovni čudež, s tem da se bodo neposredni tekmeci Belorusi in Danci udarili še med seboj in imajo tekmo več. Vse torej kaže, da bo v Stockholmu po čudovitem februarskem Vojensu in uvrstitvi na olimpijske igre zdaj sledil trd padec na realna tla. Spomnimo, risom je pod slovensko zastavo le dvakrat uspelo obstati med najboljšimi šestnajstimi reprezentancami sveta. Prvič na Švedskem 2002, drugič v Avstriji 2005.

Brez golov druge peterke ni zmage

Še enkrat več se je pokazalo, da je enakovredna igra Slovenije med elito grenka tolažba, saj manjkajo točke. Čehi so se prav gotovo ustrašili hrabrih risov, ki so naredili manj napak kot v prejšnjih dneh, a še vedno dovolj, da jih je tekmec s pridom izkoriščal. Znova ni bilo niti poljuba sreče. Prelomni tretji gol Čehov v zadnji tretjini za 3:2 se je zgodil po spletu srečnih okoliščin, ko je Andrej Tavželj s palico spreobrnil smer ploščku v mrežo. Napaka Aleša Kranjca za 1:0 bi lahko postala kar napaka prvenstva, saj je nemški viceprvak z igralcem več prav začetniško izgubil plošček na modri črti. Poleg tega so Čehi vse naslednje zadetke zabili s prednostjo igralca več. Še enkrat je postalo jasno, da Slovenija enostavno ne more zmagati, če stroj druge peterke ni v pogonu. Neverjetno se sliši podatek, da je imelo vseh pet igralcev na petih tekmah kar 41 strelov, dali pa so le en zadetek. Z 19 zgrešenimi priložnostmi v vsej reprezentanci še posebej izstopa Jan Urbas.

Selektor Matjaž Kopitar je na tiskovni konferenci z žalostnim glasom razložil, da je »Slovenija majhna dežela, v kateri nimaš podpore od nikoder«, kar pomeni, da so se začeli vrstiti izgovori za neuspešno prvenstvo. Zdaj se je izkazalo, da bi moral selektor že mnogo prej kot včeraj narediti rokade v moštvu, ko je namesto Gašperja Kopitarja prvič pod njegovim vodstvom zaigral branilec številka osem, debitant na velikem tekmovanju Luka Tošič. Na tribuno se je prvič preselil tudi vratar Andrej Hočevar, ki ga je na klopi zamenjal Luka Gračnar. Menda bo nadobudni Hrušičan, ki ga čez mesec dni čaka nabor v NHL, vsaj na eni od naslednjih prihajajočih obračunov proti velikanoma Švedski in Kanadi dobil priložnost tudi v vratih, kar bo zanj posebna nagrada za dosedanje delo.

Hadamczik pohvalil slovensko igro

O tekmi je Kopitar povedal zelo podobno zgodbo kot že nekajkrat tukaj na severu Evrope. »Igrali smo zelo dobro, a že četrtič izgubili na podoben način. V četrtek smo imeli prost dan, zato smo imeli več svežine. Dobro smo rotirali štiri peterke, a se ni izšlo. Morali bi osvojiti točke na uvodu prvenstva, da bi bilo v nadaljevanju lažje,« je govoril Kopitar. Od kolega na tekmečevi klopi Aloisa Hadamczika je slišal pohvale za igro, ki godijo, a ne prinašajo ničesar. Hadamczik je dejal, da se je morala Češka zelo potruditi za zmago, še posebno pa je podčrtal odlično razpoloženega vratarja Ondreja Paveleca (23 obramb, Robert Kristan 31). »Ker smo bili pod pritiskom, je bilo še težje, a smo verjeli do konca. Zadovoljen sem,« je dejal Alois Hadamczik, ki je s češko reprezentanco zdaj bližje četrtfinala, a ga doma vseeno ne marajo preveč. V prvi vrsti zaradi neprepričljivih predstav hokejsko zapriseženega naroda, povrhu pa gre državljanom v nos tudi to, da je v domovini postal bogat dedič. Mnoge motijo vse večje govorice, da škripa znotraj slačilnice.