Superspecial je bil bolj namenjen gledalcem, saj kratek test v okolici stadiona v Stožicah še ni odločilno premešal kart pri vrhu. Peljhan ima tako le 1,2 sekunde naskoka pred Logarjem, tretji je eden od favoritov za končno zmago na reliju, Nemec Hermann Gassner jr. (Mitsubishi Lancer EVO X), ki zaostaja 1,7 sekunde. Potem ko je kazalo, da bodo imeli vozniki še nekaj več dela zaradi dežja, ki je popoldne namočil Ljubljano, so dirkači uvodno hitrostno preizkušnjo vendarle prevozili po suhih cestah.

Med Slovenci je v deseterici skupnega seštevka pri dan relija na petem mestu končala še Asja Zupanc (Mitsubishi Lancer EVO IX), za vodilnim ima 2,8 sekunde zaostanka, državni prvak Aleks Humar - lani je reli Saturnus dobil - pa je s precej šibkejšim dirkalnikom (Renault Clio R3) tokrat skupno sedmi s 3,4 sekunde zaostanka. Tik za njim je superspecial končal Jani Trček (Mitsubishi lancer EVO IX), zmagovalec uvodne dirke za DP v Labotski dolini na avstrijskem Koroškem pred mesecem dni (+ 4,1), deseterico zaključuje Rok Turk (Peugeot 208, + 4,5).

Slovenski državni prvak tokrat o vrhu ne razmišlja

Prireditelji relija so pred začetkom na novinarski konferenci predstavili nekaj glavnih adutov, med favorite za skupno zmage zelo visoko uvrščajo gosta iz Nemčije Hermanna Gassnerja jr. (Mitsubishi Lancer EVO X), med domačimi pa tokrat v boju za vrh skupne razvrstitve ne bo državnega prvaka in lanskega zmagovalca Saturnusa Aleksa Humarja, saj bo tokrat vozil precej šibkejši in dvokolesno gnani dirkalnik Renault Clio R3, za nameček ga ni še niti dobro preizkusil. "Če bo šlo vse po sreči, računam na uvrstitev med deseterico. O vrhu tokrat niti ne razmišljam, tudi zato, ker je avto povsem nov, z njim nisem prevozil še niti pet kilometrov, pa tudi nastavljen je zelo trdo, za francoske ceste," je pred začetkom relija dejal Humar.

Gassner mlajši je v Sloveniji spet po dveh letih, največjega relija na slovenskih tleh pa se bo lotil predvsem kot zahtevne priprave na dirke na najvišji ravni, tudi v svetovnem prvenstvu. "Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Mislim, da bo boj za vrh napet, veliko je dobrih voznikov in dirkalnikov razreda S2000. Skušal bom odpeljati dober reli, jemljem pa ga predvsem kot trening za prihajajoče nastope. Če bo dež, bo seveda bolj tvegano, ampak po drugi strani tudi bolj zanimivo," je pred začetkom dirke razmišljal Gassner.

Zupančeva upa na najboljše

Med slovenskimi aduti za visoko uvrstitev, prireditelji so ji med 77 prijavljenimi posadkami dodelili številko 4, ki je najboljša med slovenskimi dirkači, bo tudi Asja Zupanc. Zaradi zdrsa s proge se ji je premierna zmaga na relijih pred mesecem dni na avstrijskem Koroškem izmuznila, o Saturnusu pa vseeno še ni hotela preveč razmišljati po rezultatski plati: "Zelo nerada govorim o pričakovanjih. Bomo videli, a upam na najboljše. Zanimivo bo predvsem v nedeljo, ko sta na sporedu nova 'brzinca' z vsem potrebnim, ovinki, pravo podlago ..." je dejala Zupančeva.

Današnji superspecial se bo začel ob 19. uri, dirkači bodo startali v obratnem vrstnem redu startnega seznama (od najvišje številke proti najnižji), v soboto pa se bo dogajanje začelo dopoldne s prvo od šestih HP (Janče, Višnja Gora, Metnaj). V nedeljo se bo reli preselil na novo prizorišče, HP Krtina in Moravče pa bosta neznanki za vse udeležence, tudi tiste z večletnim stažem na Saturnusu. Cilj relija bo v nedeljo popoldan v Stožicah.