Kranj. Dopoldne se je na kranjskem sodišču začelo ugotavljanje, ali NLB upravičeno pričakuje od Mestne občine Kranj kar 2,8 milijona evrov na račun prenove Khiselsteina (muzej, poletno gledališče, drugi prostori), ki je bila večinsko plačana iz sredstev Evropske unije. Celotna naložba je stala kar 8,7 milijona evrov, od tega je Kranj prispeval dobra dva milijona. Precej so prekoračili prvotni finančni načrt, ki pa je bil ujet tudi v stečaj izvajalca, podjetja Vegrad. To je pomenilo zamike pri dokončanju, težave s plačili, pogodbami, podizvajalci. Žal podžupanja za družbene dejavnosti Nada Mihajlović o usodi spora ni vedela povedati ničesar, ker »se s tem ukvarjajo drugi«, zato pa je dogajanje s takšnim razpletom označila za »nesrečno zgodbo«.

Seveda je do sodnega razpleta še dolga pot, bistvo pa je v (ne)podpisanih cesijskih pogodbah med NLB in Vegradom, pri čemer pa ima MO Kranj uradno in jasno stališče, da ni nikomur dolžna nič. Če bi sodišče odločilo drugače, bi bil to hud udarec za proračun, saj so v Kranju med zapleti z Vegradom podizvajalce poplačali sami. Pravni zaplet pa je samo logično nadaljevanje zapletov pri gradnji, kjer so še dan pred odprtjem odpravljali zadnje napake. Med drugim se je že strgala nova platnena streha...

Dolgo pričakovano

Poletno gledališče je lani delovalo poskusno, letos pa spada pod Zavod za turizem in slednji napoveduje vsebinsko bogato sezono. Direktorica zavoda Natalija Polenec je dejala, da so ob tem uredili tudi vse zahteve EU (dva zaposlena pri delovanju gledališča) in si bodo prizadevali, da bo čim več prireditev skozi poletje našlo pot v mestno jedro. Od včerajšnjih pesmi Ota Pestnerja do nastopov lokalnih društev in tudi uglednih izvajalcev sega razpon dogodkov, ki jih Kranjčanke in Kranjčani težko pričakujejo. Poletno gledališče bodo namenili tudi kinopredstavam in z lepo urejeno kavarno celoten kompleks Khiselstein v starem jedru skušali približati čim več obiskovalcem. S stojišči se zmogljivost gledališča podvoji, gre pa za dejansko poslednje dejanje pri vlaganju v kulturne prostore in programe v mestu – skupno ocenjeno na več kot 12 milijonov evrov in z močnim evropskim prispevkom.

Poletno gledališče bo sicer skupaj s celotnim mestnim središčem od danes naprej namenjeno tudi prireditvam 19. Tedna mladih, ki združuje pester nabor kulturnih, zabavnih, športnih dogodkov in je največji dogodek te vrste na Gorenjskem, pripravljajo pa ga kranjski študentje. Teden bo trajal kar devet dni, vsako leto pa privabi tisoče obiskovalcev.