600 let stara vrata so februarja leta 2008 zgorela pod rokami požigalca, Južnokorejci so z grozo v očeh spremljali, kako so se vrata sesula, s požarom pa se je do onemoglosti borilo okoli 300 gasilcev. Restavriranje je trajalo pet let, pri njem pa je sodelovalo 35 tisoč delavcev, znanstvenikov, zgodovinarjev in umetnikov.

Zaščitnik kralja, vhod v prestolnico, turistična točka

Vrata, ki so jih postavili leta 1398, so eden najbolj dragocenih zgodovinskih, kulturnih in državnih spomenikov, nosijo pa tudi simbolno vlogo zaščitnika kralja v prestolnici. Vrata so bila tudi najstarejša stavba v Seulu, preživela pa so številne invazije Kitajcev in Japoncev. V preteklosti so služila kot vhod v ograjeno prestolnico, v zadnjih desetletjih pa postala priljubljena turistična točka.

Petletna restavracija, za katero so odšteli 23 milijonov dolarjev (nekaj manj kot 18 milijonov evrov), se je prelevila v skupinsko akcijo Južnokorejcev, ki so darovali les in zbirali sredstva za obnovo. »Vrata smo vrnili v tako stanje, kakršna so bila pred spremembami japonske okupacije,« je za CNN povedal eden od sodelujočih pri obnovi. »Razširili smo tudi stopnišče, veliko pozornosti pa smo usmerili v protipožarno zaščito,« je dodal.

Nikoli več tako, kot je bilo

Vendarle pa Južnokorejci ne bodo nikoli pozabili tragedije, ki se je pripetila leta 2008, saj še vedno ne morejo verjeti, da so dopustili požig največjega zaklada države. »Kakršnakoli obnova ne bo vrat nikoli povrnila v prvotno stanje,« so prepričani.