Zoper to silno aromo, ki v ustih ostane vsaj do naslednjega dne, namreč ni učinkovitega zdravila. Ne pomagajo besno umivanje zob, žvečilni gumiji, ustne vodice… V resnici je ljudska rasa doslej odkrila en sam učinkovit recept proti zadahu po česnu. Pojesti je treba glavo surove čebule in česnova aroma v večji meri izgine oziroma jo prekrije druga – po čebuli. Ampak to je potem že druga težava. Kakorkoli že, česen je izjemno zdrava zelenjava, treba je le paziti, da nam v trgovini ne podtaknejo kitajskega, ki je naphan z vsemi sortami kemikalij, denimo z zelo strupenim kadmijem, za dobro mero pa še obsevan z radioaktivnimi žarki. Ravno zdaj je sezona mladega česna, ki ga uporabimo za enake jedi kakor zrelega, v strokih. Posebna sezonska delikatesa so česnovi zvončki ali pski, kot jim pravijo na Primorskem. To so tisti dolgi, zaviti cvetni poganjki sredi česnovih listov, ki jih moramo populiti, da česen ne uide v cvet. Marsikateri vrtičkar te poganjke zavrže na kompost, ampak to je velika škoda. Ni boljšega, kot mlade pske narezati v umešana jajca ali omleto, solato, rižoto ali pomladno zelenjavno mineštro oziroma enolončnico. Uporabimo jih pač povsod, kamor bi sicer dodali česen. So pa pski večinoma privilegij vrtičkarjev, saj jih na tržnicah najdemo le stežka in le kratek čas v sezoni.

Kruh s česnovim maslom

Potrebujemo 1 štruco kruha (belo, polnozrnato, koruzno, s semeni…), 150 g masla, 5 strokov domačega česna, 1 šopek svežega peteršilja, 60 g zveže naribanega parmezana.

Poljubno štruco kruha narežemo na 2 centimetra debele rezine, pri čemer pazimo, da na spodnji strani zarežemo samo do skorje in štruce ne prerežemo do konca. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Česen olupimo in na drobno nasekljamo. Peteršilj operemo, otresemo in nasekljamo. V skledi zmešamo zmehčano maslo, česen, parmezan in peteršilj. Z zmesjo z obeh strani namažemo rezine kruha, pri čemer pazimo, da zmes ostane na sredici med rezinami in se ne razmaže po skorji. Štruco zavijemo v aluminijevo folijo (česen naj se folije ne dotika, saj jo sicer razžre, kar ni ravno zdravo), položimo na pekač in porinemo v pečico za 15 minut. Kruh vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekaj minut ohlaja, nato folijo odvijemo, rezine prerežemo do konca, razporedimo na servirni krožnik in postrežemo kot prilogo različnim toplim ali hladnim jedem. Če smo česnov kruh pripravili za na piknik, ga po pečenju odvijemo iz folije in damo v papirnato krušno vrečko razrežemo pa ga šele na kraju samem, tik pred postrežbo.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.