Odvetnik žrtev je prepričan, da ZN kršijo mednarodno pravo, čeprav se ZN sklicujejo na imuniteto pred sodnimi postopki. Tožbo naj bi vložili v New Yorku, zahtevek pa bi dosegel več milijard dolarjev, če ZN ne začnejo pogovorov v roku 60 dni. Družine, katerih člani so zaradi kolere umrli, bodo zahtevale po 100 tisoč dolarjev (okoli 76 tisoč evrov) kompenzacije, za vsakega obolelega pa bodo zahtevali po 50 tisoč dolarjev (okoli 38 tisoč evrov). Umrlo je okoli 8000 ljudi, na sto tisoče pa jih je zbolelo.

BBC-jev dopisnik Mark Doyle meni, da je relativen molk ZN možna posledica tega, ker ne vedo, kako naj se odzovejo na obtožbe, ki bi lahko sčasoma privedle do razkritja katastrofalnih in smrtonosnih napak znotraj organizacije.

Začetek epidemije kolere na Haitiju sega v leto 2010, ko so v bližini taborišča vojakov ZN puščale kanalizacijske cevi, nekaj izločkov pa so odvrgli tudi v bližini reke v bližini taborišča. V njem so prebivali tudi vojaki iz Nepala, kjer je kolera endemična. Tudi strokovnjakinja ZN za kolero Danielle Lantagne je potrdila, da je izbruh kolere po vsej verjetnosti prišel ravno od njihovih vojakov.