Boleči porazi proti Norveški, Belorusiji in Danski so pri slovenskih hokejistih pustili tako velike posledice, da so si na tekmi številka štiri s Švico privoščili razprodajo težko prigaranega ugleda. Za članico prihajajočih olimpijskih iger v Sočiju visok poraz z 1:7 pomeni ponižanje, ki ga je pred prvenstvom pričakoval le malokdo. Zdaj imajo Slovenci še manjše možnosti za obstanek v skupini A, saj bodo naslednji tekmeci Češka, Švedska in Kanada vsaj toliko zahtevni kot Švica, povrhu pa je slovenska igra vse manj prepričljiva.

Švicarski ples na ravni perfekcije

Na drugi strani je Švica pravi hit svetovnega prvenstva v Skandinaviji. S štirimi zmagami meljejo vse po vrsti, Slovence pa niso prav nič podcenjevali, čeprav so nekateri igralci upali na to. Ko se je tekma začela, so bili risi bolj všečni. Rok Pajič je uprizoril simultanko, ko je s svoje polovice igrišča zadrsal na drugo stran in zadel za vodstvo. Risi niso popuščali, glavni osmoljenec pa je bil Marcel Rodman, ki z mislimi očitno ni zgolj v Stockholmu, saj mu ne uspe zadeti niti iz najbolj ugodnega položaja. Kazen za neučinkovitost je bila huda. Ko se je Švicarjem odprlo, se je v slovensko mrežo nenadoma usul plaz ploščkov. Poti nazaj ni bilo več, vsako minuto je bilo s praznih tribun Globe Arene bolj mučno spremljati anemično igro naše reprezentance.

Znova je prišla do izraza stara bolezen – individualne napake, po katerih so Švicarji odbite ploščke z veseljem potiskali za hrbet 79-odstotno uspešnega Andreja Hočevarja. Pri izidu 1:6 po koncu druge tretjine ga je selektor Matjaž Kopitar raje poklical na klop, da ne bi izgubil prav vse morale. Če bi imel več opore v soigralcih, bi bil izid gotovo znosnejši, tako pa so se Slovenci raje odmikali Švicarjem in jim omogočili, da so izvedli hokejski ples na ravni perfekcije. V tem trenutku je Slovenija povsem izgubljena, zato se mnogi bojijo, da bo trpljenje v naslednjih dneh še hujše. Za velike senzacije bodo morali risi pokazati povsem drugačen obraz. Sleherni igralec bo moral pošteno pomesti pred svojim pragom in se zamisliti nad odgovornostjo, ki jo ima vsak olimpijski udeleženec. Če domače naloge ne bodo opravili, je bolje, da že danes zapustijo Stockholm.

Kopitar: Ne bomo se predali!

Matjaž Kopitar v navidezno brezizhodnem položaju še ni izgubil vere v čudežni zasuk. »Ne bomo se predali! Ne bom dopustil, da bi dali glave dol. Treba je igrati naprej, se boriti. Poglejte, Švicarji so lani komaj obstali v skupini A, danes pa so na vrhu stockholmske skupine,« je razlagal. Na naše vprašanje, zakaj so bili njegovi varovanci anemični proti Švici, je dejal, da gre pri takšnem dogajanju na ledu za normalen življenjski pojav. »Ni pa vseeno, ali izgubiš z 1:7 ali 1:12. V vsakem primeru je treba pokazati moštveni duh in pravi značaj,« je dodal. Zanimiv trenutek smo zabeležili na tiskovni konferenci. Ko je švicarski selektor Sean Simpson čestital Sloveniji za uvrstitev na olimpijske igre in povedal, da je naša reprezentanca odlično vodena, je Kopitar pomenljivo povzdignil obrvi, kot da se ne bi strinjal s pohvalo.

Danes bo za slovensko vrsto prost dan. Selektor je že včeraj odpovedal današnji popoldanski enourni trening, saj »ekipa z vadbo ne bi nič pridobila«. Morda bodo igralci odšli v živalski vrt, a je veliko odvisno od vremena, saj v Stockholmu napovedujejo deževen dan. Jutri sledi obračun s Češko, ki na severu Evrope ni tako prepričljiva kot prejšnja leta. Kopitar v tem vidi priložnost, je pa opozoril na bistveno razliko med včerajšnjimi in jutrišnjimi tekmeci. »Morali bomo biti močni v igri mož na moža. Odslej se bomo merili z ekipami, ki niso tako ekipno povezane kot Švica, imajo pa boljše posameznike. Morali jih bomo ustaviti, sicer se nam lahko zgodi podoben poraz, kot so ga proti Kanadi utrpeli Norvežani (1:7, op. p.),« je sklenil.