Marquez je že po treh dirkah v elitnem razredu motoGP dokazal, da je iz pravega dirkaškega testa in strokovnjaki so si enotni, da je motociklizem po Valentinu Rossiju znova dočakal novega velikega zvezdnika, ki bo v prihodnjih sezonah navduševal gledalce. Mladi Španec je pred tedni v teksaškem Austinu z 20 leti postal najmlajši zmagovalec dirke v najmočnejšem razredu, že na naslednji dirki v Jerezu pa je z drznim prehitevanjem na vse ali nič pokazal, da se ne boji bolj napasti uveljavljenih tekmecev, niti svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza.

Marquez je aktualnega svetovnega prvaka resda prehitel nekoliko na silo, a glede na to, da je šlo za zadnji zavoj dirke, bi Lorenzo kaj podobnega lahko tudi pričakoval, zato si je večina enotna, da je mlademu rojaku preprosto pustil preveč prostora, kar ga je stalo drugega mesta. Res pa je tudi, da bi se zaradi poteze Marqueza lahko oba Španca znašla v pesku in izgubila dragocene točke v boju za naslov svetovnega prvaka.

Verjetno je bil ravno zato Lorenzo po dirki najbolj jezen, zavrnil pa je tudi rokovanje z Marquezom. A neustrašni in zelo talentirani mladenič ni dolgo čakal na podporo slavnih dirkačev. Na njegovo stran se je postavil nihče drug kot Valentino Rossi, ki je podoben manever v Jerezu izvedel leta 2005, ko je za zmago ugnal Seteja Gibernaua.

»To je bil težak napad in težko prehitevanje za Marqueza. Dotaknil se je Lorenza, a treba je vedeti, da je šlo za zadnji zavoj zadnjega kroga in takrat se lahko pričakuje, da bo tisti dirkač, ki je zadaj, poskušal na vsak način priti mimo dirkača pred seboj. Lorenzo mu je pustil dovolj prostora in Marquez je napadel, mislim da tu ni nič spornega, to je pač nekaj, kar se dogaja na dirkah,« je stopil v bran mladeniču Rossi.

Pedrosa upa, da se kaj takega ne bo več zgodilo

Drugačen pogled na vse skupaj pa ima zmagovalec nedeljske dirke, še en Španec Dani Pedrosa, ki je letos že izkusil podobno izkušnjo kot Lorenzo: »Šlo je za zadnji krog, a tudi za zelo agresivno potezo. Mislim, da če se Marquez ne bi zaletel v Lorenza, bi zapeljal s proge, ker je prepozno zaviral. Nekaj zelo podobnega je v Austinu Marc v prvem krogu storil tudi meni, a sem takrat imel dovolj časa, da sem se mu umaknil. Upam, da si na naslednjih dirkah podobnih manevrov ne bo več privoščil.«