Rožnato majico je zadržal Italijan Luca Paolini (Katjuša), čeravno je bil 1,5 km pred ciljem udeležen v skupinski padec. Na skupnem drugem mestu je Kolumbijec Rigoberto Uran (+0:17), na tretjem pa Španec Benat Intxausti Elorriaga (+0:26).

Na letošnji 96. dirki po Italiji poleg Boleta, ki je na današnji etapi zasedel deveto, v skupni razvrstitvi pa je na 87. mestu (+ 19:20), nastopata še Luka Mezgec (Argos Shimano) in Robert Vrečer (Euskadi). Mezgec je danes zasedel 67., Vrečer pa 79. mesto. V generalni razvrstitvi je Vrečer (+ 26:41) na 107., Mezgec (+ 32:24) pa na 135. mestu.

Današnje močne padavine so prebivalcem Matere povzročile hude preglavice, a tudi kolesarski karavani na italijanski pentlji. Predvsem nevaren odsek je bil zadnji ovinek približno 1,5 km pred ciljem, ki je zagrenil življenje številnim tekmovalcem, ki so se spogledovali z etapno zmago. Na spolzkem cestišču so oprijem izgubili številni kolesarji, med njimi tudi vodilni v skupni razvrstitvi Paolini, ki pa zavoljo kolesarskih pravil ni izgubil najbolj želene majice na Giru.

V teh okoliščinah je imel največ sreče 24-letni Nemec Degenkolb, sicer nosilec nehvaležnega četrtega mesta z lanske cestne dirke na svetovnem prvenstvu v nizozemskem Valkenburgu in zmagovalec petih etap na lanski Vuelti, ki je prvi prečkal ciljno črto v Materi.

"Končnica dirke je bila izjemno hitra, zaradi rahlega vzpona pa tudi izjemno naporna. Etapa se je razpletla po mojih željah, čeravno moram priznati, da so mi na koncu že začele pojenjati moči," je ob prihodu v cilj dejal zmagovalec današnje preizkušnje.

V četrtek bo na sporedu pretežno ravninska preizkušnja med krajema Mola di Bari in Margherita di Savoia v dolžini 169 km.