Slovenija – Švica 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)

Dvorana Globe, gledalcev 2100, sodniki: Jerabek (Češka), Kaval (ZDA, glavna), Carlson (Kanada), Valach (Slovaška).

Strelci: 1:0 Pajič (Pavlin, Pretnar, 7.), 1:1 Bodenmann (Cunti, Hollenstein, 15.), 1:2 Cunti (Bodenmann, Hollenstein, 17.), 1:3 Hollenstein (Bodenmann, Cunti, 20.), 1:4 Hollenstein (Vauclair, Walker, 32.), 1:5 Moser (Pluss, Niederreiter, 36.), 1:6 Ambuhl (Suri, 40.), 1:7 Suri (Ambuhl, Gardner, 45.).

Kazenske minute: Slovenija 8, Švica 4.

Obetaven začetek in obupen zaključek prve tretjine

Slovenci so se pogumno postavili po robu favoriziranim Švicarjem in v prvih minutah so bili enakovreden tekmec. Ob izključitvi Blindenbacherja se je risom že na začetku tekme ponudila priložnost, da povedejo, a najprej so do dveh priložnosti kljub igri z igralcem manj prišli Švicarji, toda niso bili uspešni. Sledila je lepa akcija bratov Rodman, a Marcelu iz neposredne bližine ni uspelo premagati Gerberja in ostalo je pri 0:0. Je pa Slovenija povedla minuto kasneje, ko je Pajič po sredini krenil iz svoje tretjine, po slalomu prišel tudi do strela in premagal je švicarskega vratarja.

Težke minute so se slovenski obrambi obetale, ko je bil v 10. minuti izključen Pavlin, a so se risi dobro branili, tako da Hočevar, ki je v golu danes zamenjal Kristana, ni imel težkega dela. Kmalu po izteku kazni pa se je moral izkazati Gerber, ko sta znova zapretila brata Rodman.

V 15. minuti je Marcel Rodman ukradel plošček in iz svoje tretjine krenil v proti napad, ki pa ga žal ni uspel zaključiti z golom, saj je bil Gerber v njunem dvoboju ponovno uspešnejši. Slovensko neučinkovitost pa so kaznovali Švicarji, ko so že nekaj sekund kasneje izenačili. Njihov drugi napad je lepo izigral slovensko obrambo in po dveh strelih iz bližine je bil Hočevar nemočen, ko ga je ugnal Bodenmann.

Švicarji so po izenačenju krenili v lov za vodilnim zadetkom in po izključitvi Mušiča jim je bila pot do njega nekoliko olajšana. Po strelu z modre črte je Hočevar plošček odbil pred sebe, nato pa je bil nemočen po strelu Cuntija. S tem pa še ni bilo konec obleganja slovenskih vrat, saj je bil kmalu izključen še Tičar, Švicarji pa so ob igri z igralcem več tudi tokrat uspeli zadeti. Za Hočevarja je bil znova usoden strel iz neposredne bližine, ob desni vratnici mu je plošček prek črte uspel potisniti Hollenstein.

Če smo bili s prvo polovico uvodne tretjine lahko zelo zadovoljni, saj je bila takrat Slovenija dokaj enakovreden tekmec (streli 5:5), pa so Švicarji v drugih desetih minutah prestavili v višjo prestavo in pokazali, zakaj so trenutno vodilni v skupini. O njihovi premoči veliko pove tudi končno razmerje v strelih v prvi tretjini – 16:6.

V drugi tretjini premoč Švicarjev še bolj očitna

Tudi na uvodu drugega dela igre se je nadaljevala premoč Švicarjev, ki so se brez težav obranili slovenskih napadov tudi ob izključitvi Blindenbacherja, na drugi strani pa je imel Hočevar vselej precej dela, saj je že v prvih šestih minutah moral obraniti 6 strelov.

Najlepšo slovensko akcijo v drugi tretjini sta v 29. minuti izpeljala člana četrtega napada Mušič in Goličič, a se Gerber ni pustil premagati. Manj uspešen je bil nato na drugi strani žal Hočevar, ko je moral v 32. minuti še četrtič po plošček v svoj gol. Tokrat ga je na cedilu pustila slovenska obramba, saj so Švicarji brez težav s ploščkom krožili okoli naših vrat, po strelu Walkerja pa je plošček zadel Hollensteina in končal v golu.

Slovenci so si privoščili napako, ko so imeli na ledu šest igralcev, zato sta jih čakali novi težki minuti z igralcem manj. Švicarji so še tretjič na tekmi številčno premoč izkoristili, ko je za vrati zadrsal Pluss in pred vrata lepo podal Moserju, ki mu ni bilo težko premagati Hočevarja.

Po visokem zaostanku je vidno padla volja slovenskim hokejistom, ki so bili do konca druge tretjine povsem nenevarni, z mislimi pa so bili v zaključku prehitro pri odmoru, kar so Švicarji 7 sekund pred koncem tretjine kaznovali še s šestim golom. Suri je z leve podal pred vrata, kamor je pridrsal Ambühl, ki mu ni bilo težko poslati ploščka v skoraj prazna vrata, saj je Hočevar pred tem posredoval in se ni uspel vrniti na svoje mesto.

V drugi tretjini je bila premoč Švicarjev še bolj očitna kot v prvi, tokrat so bili v strelih boljši s kar 13:3.

Kristan preprečil še višji poraz

Matjaž Kopitar se je pred zadnjo tretjino odločil za menjavo v vratih, Hočevarja je zamenjal Kristan, ki je moral že v prvi minuti pokazati vse svoje znanje, da je ostalo pri 6:1. Vseeno pa ob švicarski premoči risom ni pomagala niti menjava vratarjev, saj je tudi Kristan kmalu pobral prvi plošček iz svojih vrat. v 45. minuti so Švicarji izvedli lepo akcijo, po dveh natančnih podajah soigralcev pa je slovenski gol zadel Suri.

V preostanku zadnje tretjine sta obe ekipi bolj ali manj le čakali na konec tekme. Švicarji so imeli še naprej pobudo in slovenska obramba s Kristanom na čelu je imela kar nekaj dela, medtem ko so bili risi v napadu še vedno skoraj nevidni. Do nekaj manjših priložnosti so prišli le ob koncu tekme, a se Gerber ni pustil premagati in ostalo je pri visoki, a povsem zasluženi zmagi Švice s 7:1.

Na koncu tekme je bilo razmerje v strelih kar 38:14 v korist nasprotnikov risov.

Risom ostale le še tekme z velesilami

Visok poraz niti ne vpliva preveč na usodo Slovenije, ki je verjetno svoje možnosti za obstanek med elito zapravila predvsem na prvih treh tekmah s premagljivimi nasprotniki, a je na njih iztržila le točko, Švicarji pa po četrti zmagi na četrti tekmi ostajajo vodilna ekipa skupine v Stockholmu.

Slovence po tekmi s Švicarji čakajo še obračuni s Češko (petek ob 16.15), Švedsko (soboto ob 16.15) in Kanado (ponedeljek ob 20.15).