Zaradi vojne in revščine so matere v Kongu še posebno ranljive. V Kongu vsaka trideseta ženska umre zaradi z nosečnostjo povezanih vzrokov, medtem ko na Finskem zaradi teh vzrokov umre ena ženska na 12,200 žensk, finski otroci pa so deležni najmanj 17 let formalne izobrazbe. Kongu na lestvici najmanj prijaznih držav za mame sledijo Somalija, Sierra Leone, Mali, Nigerija, Centralna Afriška Republika, Gambija, Nigerija, Čad, Slonokoščena obala. Tam povprečno vsaka trideseta ženska umre zaradi vzroka povezanega z nosečnostjo, in vsak sedmi otrok, preden dopolni peto leto. V Indiji več kot 300.000 otrok umre v 24 urah po rojstvu, medtem ko po svetu umre 29 odstotkov vseh novorojenčkov. Pomanjkanje hrane je bistven faktor pri visokih številkah umrljivosti med mamami in novorojenci v podsaharski Afriki, saj je kar 10-20 odstotkov mam podhranjenih.

V Južni Aziji, kjer najdemo kar 24 % vse svetovne populacije, so zabeležili 40 % vseh smrti novorojencev na svetu. Vsako leto, na dan, ko se rodijo, umre kar 423.000 otrok.

V ZDA se rodi največ nedonošencev

Med top desetimi državami so še Švedska, Norveška, Islandija in Nizozemska, ZDA pa so na tridesetem mestu. Presenetljivo poročilo razkriva, da imajo ZDA najvišje število smrti med novorojenci v razvitem svetu, saj vsako leto, na dan ko se rodijo, umre kar 11.300 otrok. Razlog za to naj bi bila tako velika populacija v ZDA kot tudi število prezgodaj rojenih otrok. V ZDA se rodi skoraj največ prezgodaj rojenih otrok na svetu. Vsak osmi otrok je nedonošenček.