Za spoznanje boljša je v tem pogledu Slovenija z eno točko, a današnji poraz v Stockholmu po podaljšku z Dansko za izbrance selektorja Matjaža Kopitarja ne bo dovolj, da bi ostali v družbi najboljših na svetu. Za kaj takšnega bo zdaj potreben podvig in zmaga proti eni od favoriziranih ekip v skupini.

V derbiju današnjega dne so bili v Helsinkih Rusi s 5:3 boljši od Američanov. Branilci naslova iz Rusije so po sicer izenačeni tekmi na koncu stopili na plin. Jevgenij Medvedjev v 54. minuti in Aleksander Radulov v 56. sta bila moža odločitve ob koncu dvoboja, pred tem je po začetnem vodstvu Rusov za preobrat poskrbel kapetan ZDA Paul Stastny z zadetkoma v 11. in 14. minuti. A so se Američani veselili le 36 sekund, saj je takoj izenačil Ilija Kovalčuk.

Manj napeto je bilo na večerni tekmi v Stockholmu. Čeprav so imeli Norvežani pred tekmo s Kanadčani vseh šest točk, je bil njihov prvi poraz na SP prepričljiv. Kanadčani so jih odpihnili z ledu s 7:1, že po prvi tretjini je bilo 4:0 in dvomov o zmagovalcu ni bilo, častni gol so Norvežani dosegli za 1:5 sredi tekme.

Manjše presenečenje pa so v Helsinkih pripravili Avstrijci. Latvija, ki je vse od leta 1997 stalna članica elitne skupine, se je znašla v resnih težavah. Avstrija je namreč medsebojni dvoboj dobila s 6:3 in baltsko hokejsko državo pustila na lestvici za seboj brez točk. Avstrijci so po zaostanku z 0:1 v nadaljevanju tekme dosegli štiri gole v 13 minutah, kar je bilo na koncu odločilno. Čeprav so Latvijci v zadnjem delu še zapretili in se približali na 3:4 v 49. minuti, sta Thomas Raffl (50.) in Daniel Oberkopfler (57.) poskrbela za srečen konec za severne sosede.