Tradicionalna prireditev in najmnožičnejši športnorekreacijski dogodek na naših tleh, katerega sporočilne note so spoštovanje zgodovine, tradicije, narave in zdravega načina življenja, poteka po Poti spominov in tovarištva (PST), kjer so Ljubljano okupatorji med drugo svetovno vojno obdali z bodočo žico. Tudi letos se bo začela s četrtkovim pohodom najmlajših cicibančkov iz vrtcev, nadaljevala s petkovim pohodom šolarjev in dijakov, vrhunec tridnevne prireditve, namenjene vsem generacijam, pa bosta sobotni pohod na 35 kilometrov po Poti okoli Ljubljane, na kateri je organiziranih osem kontrolnih točk, namenjenih zbiranju žigov, in Tek trojk. Edinstven tekaški dogodek spodbuja tovarištvo med udeleženci in se ga vsako leto udeleži več kot 5000 tekačev na 12,5 kilometra oziroma 29 kilometrov dolgi progi.

Kulturni program bo v soboto postregel z nastopom Partizanskega pevskega zbora, za prijetno in zabavno vzdušje bo po razglasitvi najhitrejših trojk poskrbela tudi Alenka Godec. V sodelovanju z Amnesty International Slovenije organizatorji letošnjo Pot ob žici posvečajo pravici do vode. Več na www.amnesty.si/potobzici. Več informacij je objavljenih na www.pohod.si.

Trojke na dolgi progi

Lanski podatki Timinga Ljubljana, društva za izvedbo športnih programov in izvajalca prireditve, kažejo, da so zelo priljubljene mešane trojice, sestavljene iz tekačic in tekačev. A tudi v teh prevladujejo moški. Na kratki progi je teklo 60 odstotkov trojk s po dvema tekačema in tekačico, na dolgi progi pa 70 odstotkov takih trojk. Iz izmerjenih časov teka se vidi, da so na krajši progi trojke z dvema tekačema povprečno šest minut hitrejše od trojk z dvema tekačicama. Še vedno pa so izključno moške trojke povprečno pet minut hitrejše od prvih in izključno ženske trojke tri minute počasnejše od drugih. Na dolgi progi je bila povprečna razlika med mešanimi trojkami z dvema tekačema in trojkami z dvema tekačicama trinajst minut.

Malce statistike

Ker gre za skupinski tek, so na Timingu Ljubljana preverili, ali so se tekači držali pravila, da morajo člani trojk v cilj priteči skupaj. Devetnajstim od dvajsetih trojk je to res uspelo, v vsaki dvajseti trojki (na kratki progi petdeset, na dolgi progi deset trojk) pa se je en član skupine od preostalih dveh na cilju oddaljil za več kot minuto oziroma vsaj nekaj sto metrov. Največja razlika na kratki progi je bila pol ure, na dolgi progi pa celo uro. Trojke z neusklajenim prihodom v cilj so se uvrščale bolj na konec lestvic.

61 let razlike

Pogledali so še starostne razlike med člani trojic. Te so večje pri krajših trojkah kot pri daljših. V ženski trojki z imenom Tri generacije ter dvema osebama z istim imenom in dvema osebama z istim priimkom je razlika med letnikom rojstva najstarejše in najmlajše članice kar 61 let. Pri daljših trojkah so starostne razlike manjše in je največja razlika 32 let. Tudi ta moška trojka je imela ustrezno ime – Multigeneratorji, trojka s tridesetletno razliko v starosti pa se je poimenovala Malo mešano. V okoli 60 odstotkov vseh trojk so starostne razlike manjše od deset let.