Battaglin si je zmago privozil v ciljnem sprintu, Paolini, vodstvo je prevzel po ponedeljkovi etapi, pa je preizkušnjo končal v prvi deseterici in tako obdržal rožnato majico.

Izgubil pa je eden od favoritov, Britanec Bradley Wiggins (Sky), ki v primerjavi s Paolinijem v skupnem seštevku zdaj zaostaja 34 sekund in je z drugega mesta padel na šesto.

Prav zadnji kilometri etape so bili najbolj razburljivi. Najprej je z napadom poizkusil 37-letni Danilo Di Luca. Skupaj s Kolumbijcem Robinsonom Chalapudom sta bežala vse do zadnjega kilometra, ko ju je glavnina vendarle ujela. V zadnjih metrih je največ moči in znanja pokazal 24-letni Battaglin, eden najbolj nadarjenih italijanskih kolesarjev, ki je s tem prišel do uspeha kariere.

Hkrati je tri kilometre pred ciljem prišlo do manjšega padca, v katerega je bil udeležen tudi Wiggins. Čeprav se Britanec ni znašel na tleh, pa ga je incident stal dragocenih sekund. Vodstvo njegove ekipe se je pritožilo, vendar je tekmovalna žirija ocenila, da Wiggins ni bil oškodovan, zato so rezultati ostali nespremenjeni.

Slaba etapa je za tremi slovenskimi predstavniki, ki so v cilj prišli s skoraj 17 minutami zaostanka. Grega Bole je tako v skupnem seštevku nazadoval za 54 mest in je zdaj 94., Robert Vrečer je 133., Luka Mezgec pa 167.

V sredo je na sporedu še ena pretežno ravninska etapa. Šteje 205 kilometrov od Cosenze do Matere, odločitev pa bo verjetno padla v zadnjih kilometrih, ki imajo rahel vzpon.