Slovenski fantje so z uvrstitvijo na olimpijske igre pokazali, da znajo igrati vrhunski hokej. Na tedanjih kvalifikacijah so imeli praktično iste tekmece, zato morajo Slovenci tudi v Stockholmu pokazati, da smo dovolj dobri za igranje v elitni diviziji.

Dejstvo je, da je Klemen Pretnar edini branilec, ki ima plus v statistiki prejetih in danih zadetkov, a igra zelo malo, le kakšnih deset minut na tekmo. Denimo branilca Andrej Tavželj in Žiga Pavlin pa igrata več, čeprav sta bila proti Belorusiji glavna krivca za poraz. Kljub temu je treba poudariti, da je vsak prejeti gol posledica slabe igre celotne peterke, ki je na ledu.

Napadalcem je zelo težko, saj vsi tekmeci največ pozornosti dajejo obrambi. Trije zadetki proti Belorusiji bi morali zadostovati za zmago. Tudi proti Norveški smo imeli veliko priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Vseeno je treba poudariti, da bi lahko z Norveško izgubili še z višjo razliko, saj so imeli Norvežani tri akcije ena na ena z vratarjem, kar se v elitni diviziji ne sme dogoditi niti enkrat, kaj šele trikrat.

Napad Tičar-Jeglič-Sabolič še vedno igra dober hokej. To so mladi fantje, ki imajo za seboj težko sezono. Letos so veliko igrali, zato jim ni lahko nositi največjo težo tudi na svetovnem prvenstvu. Slovenija bi morala imeti še en napad, ki bi bil boljši od njih, s čimer bi tudi ta mladi napad prišel bolj do izraza s svojo igrivostjo in sproščenostjo. Kljub temu njihov čas šele prihaja.

Vratar Robert Kristan je na dobri ravni, a tu in tam dobi kakšen zadetek po lastni nerodnosti. Skupno gledano je svoje delo opravil odlično, in če bo tako nadaljeval, bo zagotovo kakšno tekmo tudi zaklenil vrata.

Danes nas čaka tekma z Dansko, ki je močnejša, kot je bila na kvalifikacijah za olimpijske igre. Pričakujem, da bodo Danci igrali na vse ali nič, zelo pomembno pa bo, kdo bo v tej tekmi bolj potrpežljiv. Vemo, da se oboji borimo za obstanek, ni pa rečeno, da je to ključna tekma. Lahko presenetimo še marsikoga drugega, ki bo že uvrščen v četrtfinale in bo zato malce melanholičen, ali pa bo kalkuliral, da dobi ugodnejšega tekmeca v izločilnih bojih.

Zvone Šuvak je slovenska hokejska legenda, v dresu nekdanje Jugoslavije pa je na 155 tekmah dosegel 129 golov.