Čeprav bo slovenska hokejska reprezentanca na svetovnem prvenstvu prvega razreda odigrala še pet tekem, je po uvodnih težkih porazih z Norveško in Belorusijo že zdaj jasno, da danes prihaja veliki dan D. Nasprotnik ob 16.15 bo Danska, zadnja v seriji praviloma najlažje premagljivih reprezentanc v zahtevni stockholmski skupini. Zmaga bi risom na stežaj odprla vrata za obstanek med najboljšimi, poraz pa bi že lahko bil usoden. Enako velja za Dance, spomnimo pa, da jih je Slovenija v velikem slogu premagala pred tremi meseci na odločilni tekmi za nastop na olimpijskih igrah.

Kopitar bo premešal branilske pare

V slovenski tabor so se po prespani noči vrnile zbrane misli. Motivacija je bila na včerajšnjem zgodnjepopoldanskem treningu na najvišji možni ravni. Selektor Matjaž Kopitar je igralcem namenil lažji polurni trening, večina najbolj zavzetih pa je na ledu ostala še vsaj dodatnih dvajset minut. Vsi poudarjajo, da sta tekmi z Norveško in Belorusijo že preteklost, da pa so analizirali vse pomanjkljivosti v igri in delali na tem, da bi jih v nadaljevanju prvenstva odpravili. Kopitar je osrednjo težavo videl v individualnih napakah v obrambi, kjer so branilci dopuščali nasprotniku preveč prostora. Ker išče izboljšave, je že napovedal manjše spremembe v branilskih parih. Včeraj še ni hotel govoriti o imenih, a zdi se, da se bo v višjo vrsto preselil Klemen Pretnar. Udarni član beljaškega kluba je blestel že februarja v Vojensu, ko je bila Slovenija najboljša do zdaj, zato gre Kopitarjevo spremembo prvi konec tedna v Stockholmu prav gotovo šteti kot presenečenje, če ne celo kot taktični spodrsljaj.

Selektor je bil včeraj v slačilnici pozitivno naravnan in je varovancem pripravil motivacijski govor, po treningu pa so reprezentanti opustili hokejske aktivnosti. Odpravili so se v eno od grških restavracij v mestu, kjer jim je osebje prerokovalo uspeh na današnjem silno pomembnem obračunu. »Zdaj se je treba predvsem spočiti in zasukati ploščo. Za igro na prvih tekmah smo dobili precej dobrih odzivov tujih strokovnjakov, a to je slaba tolažba. Rabimo točke. Kot na dlani je, da bomo morali biti proti Danski, ki spada takoj ob bok močnim Norvežanom, najboljši. Pripravili se bomo optimalno, a kot ste tudi sami videli, včasih to ni dovolj,« je bil zgovoren Matjaž Kopitar, ki mu bolj odgovarja popoldanski termin igranja kot tisti petnajst minut čez poldne. Tako bo fante po današnjem zajtrku in jutranjem sprehodu še lahko popeljal v pomožno dvorano Hovet na razdrsavanje in jim namenil zadnje napotke.

Slovencev ne zanimajo špekulacije

Kot smo pisali že včeraj, je na prizorišču mundiala nastala zmeda pri tolmačenju, kakšen sistem ima sploh Mednarodna hokejska zveza glede selitve reprezentanc iz skupine A v divizijo I. V medijskem središču se je včeraj oglasil visoki predstavnik prvenstva in razložil, da bo v Helsinkih zagotovo nazadovala zadnjeuvrščena ekipa, v Stockholmu pa prav tako, razen če bi se na zadnjem mestu znašla Belorusija, ki bo prihodnjo pomlad v Minsku priredila šampionat in ne more izpasti. V tem primeru bi se v nižji rang preselila slabša sedmouvrščena reprezentanca v seštevku obeh skupin. Prav je, da tovrstne špekulacije slovenskega tabora ne zanimajo preveč, saj risi kljub težavnemu položaju ostajajo prepričani, da jim za obstanek v skupini A ne bo treba čakati ravno do zadnjega dne.