Tradicionalno prireditev Okusi na Vipavskem so podkrepili najbolj kreativni kuharski mojstri iz vse Slovenije, ki so prirejali vinsko-kulinarične degustacije, medtem ko so se izobraževanja željni lahko prijavili na številne delavnice. Učili so se o vinih, njegovem spajanju s hrano, za piko na i pa je poskrbel državni prvak med slovenskimi sommelieri Gašper Čarman, ki je pripravil predavanje o pravilni rabi vinskih kozarcev.

Poseben pridih doline so dodali okoliški kmetje z domačimi siri, suhomesnimi izdelki, zelišči, medom, pecivom, sadjem in drugimi domačimi izdelki, ki so jih obiskovalcem ponujali na tržnici pod arkadami dvorca Zemono. Največ gneče je bilo na stojnici sirarke Dušane Kandus iz Vrtovina, ki je narezala ovčji sir, mladega in mesec dni starega. Lanskega je bilo le še za vzorec, saj so ga v ponedeljek, ko je prireditev dosegla rekordno udeležbo, dobesedno razgrabili.

Tomaž Kavčič, gostitelj in ob razvojni agenciji Rod tudi soorganizator prireditve, je bil židane volje, saj je uspešno spravil pod streho posebno točko tokratnega festivala – kosilo, ki ga je pripravil skupaj z legendarnim italijanskim mojstrom Emanuelom Scarellom iz restavracije Agli Amici iz Vidma, ki se edini v sosednji italijanski pokrajini Furlaniji kiti z dvema Michelinovima zvezdicama, Stefanom Blasottijem iz restavracije Trattoria Risorta iz Milje pri Trstu in »skritim« kuharskim gostom, hrvaškim pevcem Petrom Grašem.

»Vesel sem, da je bilo toliko obiskovalcev, kar kaže, da se pester okus Vipavske širi čedalje širše po Sloveniji in tudi na tuje. Tudi delavnice so bile vse polno zasedene, razen predavanja o modrem pinotu, ki smo ga odpovedali zaradi višje sile. Prav danes nas je namreč za vedno zapustil vinar Mirko Kristančič, oče Aleša Kristančiča s kmetije Movia, ki je pustil neizbrisen pečat za slovensko vinarstvo in posledično tudi za kulinariko,« je ganjeno povedal Kavčič in pred številnimi gosti trknil s kozarcem v spomin na legendarnega vinarja.