Bovec.Do konca novembra bosta na bovškem letališču pod streho upravna stavba in hangar za letala, prav tako bodo zgradili vso potrebno komunalno infrastrukturo, letališko ploščad, padalski poligon in dostopne ceste. Čezmejni projekt je vreden 4,5 milijona evrov, na občino Bovec, ki je vodilni partner, pa odpade 1,9 milijona evrov.

Po besedah Patricije Muršič, ki vodi projekt na občini Bovec, so dela v polnem teku. Poleg bovškega sta odprti gradbišči tudi v Livnu v Bosni in Hercegovini ter v Nikšiću v Črni gori. Partnerja v projektu sta tudi hrvaški Rab, kjer bodo zgradili novo letališče, in Letalska zveza Srbije. »Dolga zima je upočasnila izvajanje gradbenih del, vendar se gradnje povsod približujejo koncu. Veliko pozornosti smo namenili tudi izpeljavi vseh potrebnih administrativnih postopkov. Za letos načrtujemo štiri dogodke s področja zaščite in reševanja ter športnega letalstva. Ves čas se srečujemo s težavami pri črpanju evropskih sredstev. Sicer je za jadranski čezmejni projekt kar 85 odstotkov evropskih sredstev, 10 odstotkov bo za Bovec dodala slovenska vlada, pet odstotkov pa bo prispevek občine,« je povedala Muršičeva.

Z naložbo na bovškem letališču bodo zagotovili ustrezno infrastrukturo za reševanje, za delovanje športnega letališča in zaščito letal pred vremenskimi vplivi ter vandalizmom. Osebje in gostje bodo v novih prostorih dobili osnovne razmere za delovanje, na enem mestu se bodo zbirale in posredovale vse potrebne letalske informacije, omogočena bo vleka jadralnih letal, varna pa bo oskrba z gorivom.

Sicer se je nova sezona na bovškem letališču že začela. Prihajajo tuji in tudi domači ljubitelji letalstva. Po mnenju mnogih je bovško letališče eno najlepših športnih letališč v Alpah. »Vzletanje in jadranje je možno praktično v vseh vremenskih razmerah. Še posebno v poletnih mesecih se Bovec spremeni v zbirališče jadralnih pilotov od blizu in daleč,« je povedal predsednik Aerokluba Bovec Dejan Kavčič. Dodal je, da je zanimanje za letališče in šolanje letalcev že sedaj veliko, da prihaja veliko gostov, ki ostajajo dva do tri dni. »Po zgraditvi letališča bodo možnosti še večje. Potrebni pa bodo pravilni prijemi glede namembnosti in uporabe,« je prepričan Kavčič.

Župan Siniša Germovšek je ob vsem tem opozoril na problem vzdrževanja celotnega letališča. »Svoj delež pri tem bi morala prispevati država, saj sami tega bremena ne bomo zmogli. Sicer bo ureditev letališča zagotovo prispevala k razvoju turizma, z dokončno ureditvijo športnega parka pa bodo pridobili tudi domačini,« meni Germovšek.