Med živalmi, ki jih pogosto omenjamo v zvezi z njihovo barvo, je med najbolj znanimi vsekakor kameleon, ki spada v skupino luskavih plazilcev. Beseda kameleon izhaja iz grščine in pomeni talni ali zemeljski lev. Ker so kameleoni dokaj počasni, se pri lovu ne zanašajo na hitrost, temveč na druge sposobnosti – njihova najbolj uporabna lastnost je spreminjanje barve: lahko so rdeči, beli, zeleni, modri – in še to samo včasih. V naravnem okolju to zmožnost uporabljajo za skrivanje pred sovražniki, sporazumevanje in razkazovanje moči, vendar si svojih barv ne morejo izbirati sami: odvisne so namreč od temperature, svetlobe in celo njihovega razpoloženja.

Med najbolj pisane živali spada tudi mavrični lorij, ki je v sorodu s kakaduji in papigami. Ti prekrasni ptiči, ki jih najdemo pretežno v vzhodni Avstraliji, preživijo skoraj vse življenje na drevesih, na tla pa pridejo le, kadar so žejni in iščejo vodo. Loriji so zelo družabni, saj živijo v glasnih čivkajočih jatah, ki so velike do sto ptic, oglašajo pa se tudi ponoči, ko spijo. So izrazitih barv in zelo pisani – imajo modro glavo, zelene peruti, oranžno-moder trup, rumene lise in oranžen kljun.

Modra barva, ki privlači

Med zanimive živali, ki so jih odkrili lani, spada tudi modra tarantula, poimenovana po brazilskem zoologu dr. Ivanu Sazimu, ki je kot prvi našel vzorce te posebne vrste pajkov. Sazimova tarantula živi v Braziliji, ki je ena od biološko najbolj raznolikih držav na svetu in najboljši kraj za odkrivanje novih živalskih vrst. Sazimova tarantula sicer ni prva, ki so jo našli v tej barvi, spada pa med najbolj redke, saj živi na območju, kjer je zaradi večje količine padavin in raznolikosti prsti podvržena težjim razmeram za preživetje.

Ob Tihem oceanu pa živi ptič, ki se imenuje modronogi strmoglavec. Spada med dolgokrilate morske ptiče, od drugih pa se loči po svojih svetlomodrih »čevljih«, ki mu pomagajo pri reprodukciji: pri dvorjenju samci ponosno razkazujejo svoje svetlomodre noge in spretno plešejo pred svojimi izvoljenkami. Ob tem ni odveč omeniti, da so modronogi strmoglavci monogamni in »verjamejo« v večno ljubezen s pravo samičko.

Pravi podvodni cirkus

Tudi v skrivnostnih globinah morja se skriva pester in pisan živalski svet. Morski klovni so ena izmed najbolj priljubljenih morskih rib, mnogi pa jih imenujejo kar »nemo« po verjetno najbolj znanem predstavniku te ribje vrste. Ta rumeno-oranžna riba z belimi progami živi v simbiozi z morskimi anemonami, katere jim ponujajo zaščito pred večjimi ribami, one pa v zameno poskrbijo za hrano.

Med številnimi mavričastimi bitji pod morsko gladino je tudi plevelasti morski zmaj, ki so mu že na prvi pogled vidi, da spada v isto družino kot morski konjički. Živi v avstralskih vodah in je mojster preoblek. Na svojih rdečkastih telesih z vijoličnimi in rumenimi lisami imajo majhne, listom podobne priveske, ki zagotavljajo odlično kamuflažo; zaradi podolgovatega telesa pa delujejo še bolj elegantno – a to naj vas nikar ne zavede. Morski zmaji imajo namreč tudi bodice, ki jih ščitijo pred radovedneži in sovražniki.