Lepotec in Stroj za delanje denarja. Vzdevka, ki sta se Floyda Mayweatherja Jr. oprijela med kariero. Prvi zavoljo obrambne tehnike, ki je njegov obraz ohranjala skorajda nepoškodovan, in drugi zaradi milijonov na bančnem računu, ki so ga v lanskem letu popeljali na prvo mesto med športnimi zaslužkarji. Boksar se lahko pohvali, da je kot profesionalec dobil 44 dvobojev zapored – zadnjega v noči na nedeljo, ko je po zmagi nad Robertom Guerrerom ostal svetovni prvak v supervelterski kategoriji verzije WBA – toda v zasebnem življenju ni tako uspešen: zaradi pretepanja matere svojih treh otrok je moral lani za tri mesece celo za rešetke.

Leta 1977 v Michiganu rojenemu črncu je bil boks zapisan že v genski zasnovi. Oče Floyd Sr. se je namreč v velterski kategoriji pomeril tudi z legendarnim Sugarom Rayem Leonardom, stric Roger, zadnja leta njegov trener, pa je bil celo dvakratni svetovni prvak. Njegovo nadarjenost za boks naj bi prva odkrila kar babica. »Ko sem ji rekel, da si moram najti delo, mi je odgovorila, boks je tvoja služba,« se spominja revne mladosti, ko se jih je pri mami sedem drenjalo v eni spalnici in dostikrat niso imeli niti elektrike. Mama je bila odvisnica od heroina, teta, prav tako odvisnica, pa je umrla za posledicami virusa HIV. Oče zanj ni skrbel. »Nikoli me ni peljal v kino ali na sladoled. Vedno se mi je zdelo, da ima raje mojo polsestro. Vzgajal sem se tako rekoč sam,« je razkril nekaj podrobnosti svojega odraščanja, polnega vzponov in padcev.

Že kot amater je veliko obetal in bil v 90 dvobojih le šestkrat poražen. Na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti pa si je priboril bronasto kolajno, pri čemer je v četrtfinalu kot prvi Američan po 20 letih premagal Kubanca. Mnogi so bili prepričani, da bi moral osvojiti tudi zlato kolajno. Proti Bolgaru Todorovu naj bi zbral več točk in glavni sodnik je že dvignil njegovo roko v znak zmage. Toda odločitev so spremenili, prste vmes pa naj bi imel vodja sodnikov, po rodu prav tako Bolgar. Pritožbi Američanov niso ugodili. Nekaj mesecev kasneje, 11. oktobra, je že prvič boksal kot profesionalec, njegova prva žrtev pa je bil Roberto Apodaca. Sinovega uspeha pa si v živo ni mogel ogledati Floyd Sr., saj je bil zaradi preprodajanja drog v zaporu. Sledili sta leti, v katerih je tekmece spravil na tla večinoma z nokavtom, komentatorji pa so si bili edini, da tako nadarjenega boksarja že dolgo niso videli. »Mislim, da bo postal najboljši vseh časov,« mu je laskal novinar ESPN Emmanuel Steward. Ko je 3. oktobra v Las Vegasu padel še Genaro Hernandez, je po vsega dveh letih prvič postal svetovni prvak, in sicer peresne kategorije različice WBC.

Eden najbolj pričakovanih dvobojev se je zgodil 5. maja 2007, njegov tekmec pa je bil Oscar De La Hoya, svetovni prvak v šestih težnostnih kategorijah. Rekordnih 2,7 milijona gledalcev pred televizijskimi zasloni je poskrbelo za 120 milijonov dolarjev prihodka, De La Hoya pa je kljub porazu zaslužil 58 milijonov, kot pred njim ni še nihče (Tyson in Holyfield sta jih vsak po 35). Zanimivo, da je bil nekaj časa v igri za njegova trenerja celo Floyd Sr.

Slabi vedenjski vzorci ga spremljajo ves čas. Že leta 2002 so ga prvič obtožili zaradi nasilja v družini, a jo je odnesel s šestmesečno pogojno kaznijo, njegovi prekrški pa so se kar vrstili. Junija lani so mu odvzeli prostost, udeležiti se je moral tudi posebnega 12-mesečnega programa prevzgoje in plačati zanj smešnih 2500 dolarjev kazni. Smešnih zato, ker je samo lani z boksom zaslužil 85 milijonov dolarjev, zadnji dvoboj mu jih je navrgel dodatnih 32. Za razliko od preostalih najboljših športnikov pa se Mayweather le redko pojavlja v reklamnih kampanjah, pogosteje pa v različnih televizijskih dokumentarcih, ki se osredotočajo predvsem na njegove dvoboje. Tudi zato so bili mnogi presenečeni, ko je pred šestimi leti kot soplesalec Karine Smirnoff, Ukrajinke, ki živi prek luže, nastopil v oddaji Ples z zvezdami in osvojil deveto mesto. Eden njegovih redkejših porazov, potem ko je doslej že osemkrat postal svetovni prvak, in to celo v petih težnostnih kategorijah.