Brodnik je pod jugoslovansko zastavo nastopil na enem svetovnem prvenstvu, s Slovenijo pa na devetih tovrstnih tekmovanjih. Bil je tudi član slovite generacije, ki se je leta 2001 premierno uvrstila med elito. »Takrat je bil hokej drugačen kot danes. Tipi igralcev so se spremenili. Zdaj lahko vidimo moderne, hitre, močne fante, ki so odlično taktično in tehnično podkovani. Veseli me, da je v tem razredu tudi Slovenija, ki se je pod selektorjem Matjažem Kopitarjem bistveno spremenila na boljše. Pozna se, da imajo legionarji glavne vloge v močnih ligah, da osvajajo prvenstva po Evropi. Naša generacija tega privilegija ni imela, saj nas je malo nastopalo v tujini, zato tudi nismo imeli toliko kontakta z resnejšim hokejem,« pravi Andrej Brodnik.

Pred današnjo uverturo z Norveško je prepričan, da vikinigi zelo dobro poznajo slovenske odlike. »Zagotovo so nas gledali februarja v olimpijskih kvalifikacijah,« dodaja. V prenovljenem tekmovalnem sistemu svetovnih prvenstev vidi veliko priložnost, da si risi že v prvi polovici skupinskega dela zagotovijo obstanek. »V preteklosti je bilo ravno obrnjeno. Najprej smo igrali s težjimi tekmeci, nato s slabšimi, čeprav na splošno govorimo o zelo dobrih reprezentancah. Norvežani, Belorusi in Danci nas prav gotovo ne bodo podcenjevali, bodo pa z nekaj ležernosti tekme proti Sloveniji verjetno vzeli Švedi, Čehi, Kanadčani. Ta moštva imajo v svojih vrstah ogromno hokejistov iz NHL, ki se jim še sanja ne, kdo je Slovenija. V svetu oziroma na drugi strani Atlantika je edini ambasador našega hokeja Anže Kopitar, pa še zanj ne vedo vsi, od kod natančno prihaja,« je razlagal Brodnik, v času igralske kariere steber v branilski vrsti, ki so ga zaradi atletske postave in daljše svetlolase frizure oklicali za tipičnega Skandinavca.

Zvone Šuvak z Jesenic je kot hokejist slovel po izrednih strelskih sposobnostih in ima sloves legende. Ob podrobnem spremljanju reprezentančnega hokeja je ugotovil, da je Slovenija v zadnjem obdobju pokazala največji napredek od vseh. »Zelo smo se približali najmočnejšim, zato jih lahko presenetimo. Slovenija ni več tako majhna, kot govorijo. No, v geografskem smislu je majhna, a v hokeju zelo dobra. Fantje igrajo povsem drugače kot v preteklosti. Bistveno je, da so spoznali, da se lahko pomerijo resnično z vsemi, bo pa na Švedskem zelo težko. Prepričan sem, da vsi vedo za naš februarski uspeh v Vojensu, zato bodo še toliko bolj pazljivi,« je začel razlagati Zvone Šuvak, zadnji športni direktor usahlega profesionalnega hokejskega kluba na Jesenicah.

Pred današnjo tekmo z Norveško je optimist. Pravi, da je začetek vsakega tekmovanja negotov, saj nihče povsem natančno ne ve, v kakšni formi so moštva. »Lahko jih presenetimo. Enako bi rekel, če bi prvo tekmo igrali z Rusi. Zdajšnji sistem, ko smo se v uvodu izognili prvim trem težkokategornikom, je za Slovenijo ugodnejši. V preteklosti smo imeli več težav, ker smo na tekmah z najboljšimi porabili preveč energije, potem pa nam je v ključnih trenutkih zmanjkalo sape in so prišle poškodbe. Le spomnite se Bratislave 2011, kako se je poškodoval Rok Tičar in kako smo izgubili z Avstrijo in Belorusijo,« je sklenil Šuvak.

Nadaljevanja podobnih predstav iz Vojensa si želi Štefan Seme, nekdaj tudi selektor jugoslovanske olimpijske reprezentance v Sarajevu 1984. »Realno se odpravljamo na zelo zahtevno preizkušnjo, a pustimo se presenetiti. Želim si, da ne bi bilo nevšečnosti s poškodbami, bo pa kakšen odgovor o formi dal že test z Norveško. Vikingi so stabilna, močna in hitra ekipa. Podobna tistim, ki nam v preteklosti niso bile najbolj pisane na kožo,« je razložil Štefan Seme, ki je opozoril na uspehe številnih reprezentantov na tujem v tej sezoni. »Starejši fantje so dozoreli v hokejskem razvoju, mladi pa so zelo napredovali. Kot vidimo, bosta Mušič in Pance na Švedskem edina predstavnika slovenskih klubov, vsi drugi pa nastopajo v tujini. Res kapo dol našemu reprezentančnemu hokeju,« je še pristavil.