Vznemirjenje pred današnjim začetkom slovenskih nastopov na hokejskem svetovnem prvenstvu skupine A v Stockholmu na Švedskem se približuje vrelišču. Od prihoda na prizorišče tekmovanja je še posebno na trnih selektor Matjaž Kopitar. V četrtek je bil izrazito zaskrbljen, ker ni vedel, zakaj v moštvu še vedno ni bratov Rodman, ki sta v torek slavila naslov prvaka v nemški drugi ligi. Na sever Evrope, ki sramežljivo kaže pomladansko prebujenje, sta iz Stuttgarta in nato prek Dunaja prispela šele včeraj popoldne. Pozor: na tukajšnjem osrednjem letališču Arlanda sta se zglasila natančno 21 ur pred današnjim uvodnim obračunom s cenjenimi Norvežani, ki bo petnajst minut čez poldne.

To pomeni, da bosta mundial začela brez skupinskega treninga z rojaki v reprezentanci, saj Slovenci zaradi današnjega zgodnjega termina tekme ne bodo opravili niti tradicionalnega razdrsavanja. Še preden sta pozdravila fante v slačilnici in opravila obvezni sestanek s selektorjem, sta brata Rodman stopila pred slovenske poročevalce in vneto pripovedovala svežo izkušnjo iz Nemčije. Marcel se je prišel pokazat z zlato čelado, ki jo je dobil za prvo mesto v strelski konkurenci Bietigheima. Poudaril je, da mu je bil užitek igrati v zmagovitem moštvu, ki je poleg prvenstva osvojilo še pokalno lovoriko. Njegov mlajši brat David je pristavil, da je nemška javnost tovrsten uspeh označila za presenečenje. »Ko sem pred dnevi govoril z enim od navijačev, mi je dejal, da so nas pred sezono pričakovali vsaj na šestem mestu po rednem delu. To naj bi zadovoljilo njihova pričakovanja, vendar smo jih več kot očitno presegli,« je ponosno dejal David Rodman.

V končnici sta se oba ubadala s poškodbami. Marcel je imel težave v dimljah, David pretres možganov, a sta v Stockholm pripotovala zdrava. Muči ju le utrujenost, kar je po tako naporni sezoni razumljivo. »Ko smo v torek zmagali na zadnji tekmi, sem bil tako izčrpan, da sem kar obsedel ob ogradi,« je počutje slikovito opisal Marcel Rodman. Ko smo ga vprašali, ali je imel v zadnjih dneh sploh čas razmišljati o Norveški, je odkrito odgovoril, da je zgolj preletel njihovo postavo, a da ne pozna niti enega igralca. »Bodo pa prav gotovo zelo zahteven tekmec. Navajeni so hitrega in dobrega hokeja,« je omenil. Da gre hokejsko dogajanje v zadnjih dneh z neverjetno hitrostjo mimo obeh bratov, je Marcel ponazoril, ko je dejal, da ni povsem seznanjen z razporedom tekem na Švedskem. »Vem le, s kom igramo na prvih štirih obračunih, potem pa... No, zadnja tekma je s Kanado, kajne,« je še dodal v sproščenem pogovoru.

Zagotovo bo uvodni konec tedna v Stockholmu že podal precej odgovorov, kam trenutno sodi naša reprezentanca. Opazno je, da so vikingi z vso resnostjo vzeli obračun s Slovenijo, saj se je na obeh treningih na tribunah trlo strokovnjaki iz norveškega tabora. A po drugi strani imajo o Skandinavcih dovolj informacij tudi risi. Nekaj modrosti je v slovensko slačilnico prenesel dobri Finec Kari Savolainen, ki si na prizorišču prvenstva zabeleži vsako najmanjšo podrobnost. Njegove misli so slovenskim hokejistom nazadnje prišle kot naročene februarja v olimpijskih kvalifikacijah, kjer je najprej padla Belorusija, naš jutrišnji tekmec številka dve. Zanimivo, da je Beloruse poraz s Slovenijo tako zapekel, da je moral selektor povsem prevetriti vrste. Verjetno tudi zaradi pritiska, saj je beloruski predsednik in velik hokejski zaljubljenec Aleksander Lukašenko igralcem nedavno celo javno sporočil, naj ga ne sramotijo več.

Spored slovenskih tekem, sobota, 4. maja, ob 12.15: Slovenija – Norveška, nedelja, 5. maja, ob 12.15: Slovenija – Belorusija, torek, 7. maja, ob 16.15: Slovenija – Danska, sreda, 8. maja, ob 16.15: Slovenija – Švica, petek, 10. maja, ob 16.15: Slovenija – Češka, sobota, 11. maja, ob 16.15: Slovenija – Švedska, ponedeljek, 13. maja, ob 20.15: Slovenija – Kanada.