Cerknica. Cerkniški malčki se bodo, če ne bo zapletov, predvidoma pred koncem letošnjega leta preselili v nov vrtec. »Glede na stanje v gradbeništvu smo v strahu, da se zatakne pri izvajalcu, podjetju Imos. V skladu s pogodbo zato podizvajalce plačujemo neposredno. Še večja težava pa je financiranje, saj so vse banke na naše povpraševanje za najem dolgoročnega kredita odgovorile negativno,« nam je povedal cerkniški župan Marko Rupar.

Slovenske banke niso niti odgovorile

»Slovenske banke nam niso niti odgovorile, od bank v tuji lasti, s katerimi smo imeli doslej dobre izkušnje, pa smo dobili negativen odgovor, da vztrajajo pri ročnosti največ pet let, kar pa bi za občino pomenilo preveliko obremenitev. Na bankah zavrnitev utemeljujejo s slabim finančnim stanjem naše države,« je zagato pojasnil župan, ki je bankam poslal novo povpraševanje. Če pri dogovoru ne bodo uspešni, je dokončanje trenutno ene najpomembnejših občinskih naložb ogroženo.

»Več kot 70 odstotkov vseh investicij na državnem nivoju, ki prispevajo k zagonu gospodarstva, se odvija v lokalnih skupnostih. Če smo na občinah uspeli na evropskih razpisih, bi morala država zagotoviti vsaj pogoje, da bi dodatni denar dobili na kredit pri bankah,« ob tem izpostavlja Rupar.

Rešili bodo prostorsko stisko

Za skoraj šest milijonov evrov vredno investicijo bo občina prejela 1,3 milijona evrov evropskih sredstev, za 1,5 milijona evrov se je že dolgoročno zadolžila, za financiranje razlike pa bi potrebovala dodaten dolgoročni kredit. Župan obžaluje, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor na nedavnem razpisu razpisalo samo sredstva za sofinanciranje energetske sanacije stavb v lasti lokalnih skupnosti, ne pa tudi za nizkoenergetsko novogradnjo, saj v Cerknici obnova vrtca ne bi bila upravičena. V novem vrtcu bo 18 oddelkov, štirje več kot v starem, s čimer naj bi glede na prognoze dolgoročno zagotovili dovolj prostora za vse otroke. Zdaj je morala občina zaradi povečanega vpisa dodatne, začasne oddelke odpreti na drugih lokacijah.

V banki Unicredit, kjer je občina že najela prvo posojilo za vrtec, so na naša vprašanja glede posojilne politike v zvezi s kreditiranjem investicijskih naložb lokalnih skupnosti skopo odgovorili le, da skrbno preučijo vse poslovne priložnosti, podrobnosti o potencialnih poslih pa zaradi dobre poslovne prakse ne želijo razkrivati.