Slovita italijanska pentlja bo v svoji že 96. izdaji vodila do Brescie, kjer se bo po treh tednih, 3454 prekolesarjenih kilometrih, 21 etapah in sedmih etapah s ciljnim vzponom, končala 26. maja. Dirka se bo povsem približala tudi Sloveniji, saj bo cilj 10. etape 14. maja na Montažu. Start 11. etape bo 15. maja v Trbižu oziroma bližnjem Rablju tik ob meji med Italijo in Slovenijo. Šest gorskih etap, en moštveni kronometer in dva posamična, ter cilj, ki ne bo v Milanu, so glavne značilnosti Gira 2013.

Dirka tokrat skoraj v celoti le po Italiji

Potem ko je dirka v zadnjih letih postala precej mednarodna s starti po različnih evropskih državah, so se v Italiji odločili za bolj tradicionalno traso, ki bo le enkrat zavila k sosedom v Francijo. A prav ta skok bo za kolesarje eden najbolj napornih, saj bodo v 15. etapi od Cesane do Col du Galibierja morali priti prav na ta prelaz v Savojskih Alpah na kar 2645 metrih nadmorske višine. Štiri kilometre pod vrhom se bodo kolesarji peljali tudi mimo spomenika preminulemu Marcu Pantaniju, zmagovalcu dirke Tour de France leta 1998. Spomenik stoji na kraju, kjer je Pantani napadel in si dokončno zagotovil zmago na francoski pentlji.

Lahko Hesjedal ubrani zmago?

Lani je zmagal Ryder Hesjedal in se je vpisal v zgodovino kot prvi kanadski zmagovalec ene od treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk. Zmago si je zagotovil v zadnji etapi, 28,2 kilometra dolgem kronometru, v katerem je za 47 sekund prehitel Španca Joaqima Rodrigueza. Za kolesarja Garmina je bilo to dovolj, da je imel na koncu pred Špancem 16 sekund prednosti, na tretje mesto pa se je prebil junak kraljevske, 20. etape, Belgijec Thomas De Gendt. Razočaran ni bil niti edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda. Štajerec, debitant na največjih dirkah, večjih ciljev ni imel, izpolnil pa je nalogo in je po treh napornih tednih prišel skozi cilj v Milanu. V kronometru je zasedel 75. mesto, v skupnem seštevku pa je bil 134. in je prehitel 23 tekmovalcev.

Letos v ožji krog favoritov za skupno zmago na dirki sodijo branilec zmage Hesjedal (Garmin-Sharp), lanski zmagovalec dirke po Franciji Britanec Bradley Wiggins (Sky), predlanski zmagovalec dirke po Franciji Avstralec Cadel Evans (BMC Racing), ki prvič v karieri namerava nastopiti na obeh največjih večdnevnih dirkah, ter največji domači favorit Italijan Vincenzo Nibali (Astana), nekdanji zmagovalec dirke po Španiji. Kandidati za visoko uvrstitev so še Italijan Michele Scarponi, Nizozemec Robert Gesink, Kolumbijca Rigoberto Uran in Sergio Luis Henao (oba Sky) in Španca Samuel Sanchez ter Juan Jose Cobo, vedno pa je pri vrhu tudi kakšno presenečenje, najbrž bo tako tudi letos.

Slovencem tokrat bolj obrobne vloge

Konkurenca bo močna v vseh pogledih (tudi sprinterskem), žal pa med kolesarji ne bo slovenskih kolesarjev, ki bi se bili zmožno boriti za mesto med prvo deseterico. Svoje priložnosti bodo iskali v posameznih etapah, če ji bodo seveda to dovolili v ekipah, v katerih nastopajo. Grega Bole je že dokazal, da se dobro znajde v sprintih, Luka Mezgec je presenečal v sprintih na dirki po Romandiji, Robert Vrečer pa je napadalen kolesar, ki bi mu lahko uspel kakšen beg. Žal na dirki ne bo Janija Brajkoviča in Simona Špilaka, ki bi se lahko borila za visoke uvrstitve.